NaslovnicaPastoralne aktivnostiFRAMAXI. Nacionalni seminar frame na Šubićevcu

XI. Nacionalni seminar frame na Šubićevcu

Od 27. do 31. kolovoza 2018. godine održan je XI. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame u franjevačkom samostanu i Župi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu.

Tijekom pet dana 80 framaša iz cijele Hrvatske zajedno je slavilo Boga, imali su priliku upoznati kako autentičnije živjeti svoja krsna obećanja u svjetovnom staležu, kako odgovoriti na opći poziv na svetost u svakodnevnim stvarima te se podsjetiti kako svi naši pokušaji življenja svetosti izviru iz jednog Izvora u Euharistiji i učili kako što bolje služiti u svojim bratstvima Franjevačke mladeži.

Nacionalni voditelj formacije Ivan Školka ohrabrio je framaše da se usude zakoračiti na put dobrih djela, dovoljno je da kažu “Da!” Bogu i on će se pobrinuti za sve ostalo.

Kroz predavanja i radionice fra Jerka Kolovrata i sestre Mirjam Jerković mladi su se još bolje upoznali s euharistijom i podsjetili se kolika je njezina važnost u životu svakog pojedinca.

Nakon večernje mise, župnik i gvardijan župe sv. Ante Padovanskog te duhovni asistent Frame Šubićevac fra Mario Radman održao je klanjanje pred Presvetim tijekom kojeg je pozvao mlade da prihvate sebe i sve muke predaju Isusu.

Srijeda je bila obilježena parolom pape Franje “Ne boj se svetosti”, gdje je Pero Mihaljević, brat iz OFS-a pobliže je objasnio mladima na koje načine mogu biti sveti i kako su baš svi pozvani na svetost. Svojim riječima, ali i životnim primjerom, ohrabrio je sudionike seminara da zakorače na taj put jer se unatoč svim poteškoćama isplati.

Marin Krapac, također brat iz OFS-a, iznio je svoje svjedočanstvo i svojom životnom pričom framaše potaknuo da uvijek vjeruju Božjem planu, da strpljivo podnose kušnje te da zagrle svoj križ. Rekao je kako nije dobio od Boga ono što je tražio, ali je dobio sve ono što mu je trebalo.

U četvrtak su se framaši podijelili u skupine pa su tako neki od njih posjetili starački dom, a drugi pak pučku kuhinju i Caritas. Neki su se družili s djecom iz udruge ” Kamenčići” dok drugi su pomogli u čišćenju oko crkve i samostana.

Mladi su tog dana posjetili grad Šibenik i katedralu svetog Jakova te su imali susret sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem. Seminar je završio u petak svetom misom koju je predvodio fra Josip Repeša.

Geslo seminara bilo je ” Evo me, mene pošalji!” (Iz 6,8) i doista Bog je poslao ove mlade da žive evanđelje u obitelji i društvu, da služe svojoj braći i sestrama u Franjevačkoj mladeži te da hode putem svetosti. Pozvani su i ohrabreni da uporno slijede Krista pokušavajući što bolje svijetu donijeti Njegovu Ljubav. Seminar je zasigurno pokrenuo mnoga prijateljstva, dao polet Duha te ojačao vjeru ovih framaša. Bog im je podario mnoge blagoslove, a sada je na njima da ih prenesu u svoja mjesna bratstva i što radosnije sami kroče, a i usmjeravaju druge prema Kraljevstvu Božjem.

KLIKOM NA FOTOGRAFIJU MOŽETE VIDJETI GALERIJU

Nacionalni seminar za voditelje formacike i odgovorne u bartstvu (Šibrnik 2018) / Google Photos

 

Ana Matić, Frama Šubićevac

Povezani članci

Redovni susret FRAMe

Najnovije vijesti