NaslovnicaNovostiProslava sv. Franje i obred preminuća sv. Franje

Proslava sv. Franje i obred preminuća sv. Franje

Kao i cijela franjevačka obitelj po čitavome svijetu, i naša franjevačka zajednica u samostanu sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu svečano je proslavila svetkovinu našeg Utemeljitelja.
Štovatelji sv. Franje, framaši, trećoredci i mi fratri spremali smo se za našu veliku svetkovinu trodnevnicom.
Svake večeri u 17 sati u crkvi sv. Ante molitveni susret je započimao franjevačkom krunicom i molitvama u čast sv. Franje. U 18 sati slavljena je sveta misa.
Uoči svetkovine svetog Franje u ponedjeljak, 3. listopada, nakon večernje mise držan je Transitus – obred preminuća sv. Franje s večernjom molitvom kojeg je predvodio gvardijan fra Mario Radman. Nakon molitava, svećenici i vjernici u crkvi pristupali su relikvijama sv. Franje kako bi izrazili svoje štovanje.
U utorak, 4. listopada, na samu svetkovinu sv. oca Franje, svetom misom je predsjedao fra Mario Radman, gvardijan, župnik, duhovni asistent OFS-a i Frame. Pod svetom misom čitanja su čitali članovi Franjevačkog svjetovnog reda, molitvu vjernika predmolili članovi Frame, pjevanje je animirao Župni zbor a ministranti asistirali.
Zahvaljujemo dječjoj likovnoj radionici koji su za današnju prigodu napravili anđele sa citatima sv. Franje i nakon mise dijelili vjernicima.
Nadahnuti Gospodinovim pozivom i željom da budemo autentični svjedoci Franjine karizme u Crkvi i društvu, radosno kročimo u dane koji su pred nama znajući da nad nama bdije zagovor serafskog našeg oca Franje.
 
 
Obred preminuća
 
Franjevačka obitelj u samostanskoj crkvi sv. Ante u Šibeniku na Šubićevcu svečano je proslavila ”Memoria Transitus” – spomen smrti Franje iz Asiza. Svetu misu u 18h predvodio je fra Jakov Begonja, župnik u Mirlović Zagori, a sam obred preminuća sv. Franje je predvodio fra Mario Radman, gvardijan i župnik.
U noći s 3. na 4. listopada 1226. god siromašak iz talijanskog gradića Asiza, Franjo Bernardone, pridružio se vječnoj slavi našega Oca. Zbog te velike radosti cijela se franjevačka obitelj, i svi koji se tako osjećaju, okuplja kako bi to proslavila sudjelujući otvorena srca u Obredu preminuća sv. Franje.
Obolio je teško od mnogih bolesti, iscrpljen pokorom, opečaćen Kristovim ranama Franjo smjerno očekuje smrt. Nalazi snagu i raširenih ruku kliče: „Dobro mi došla, sestro moja smrti!“ Zatim traži od braće da ga prenesu u Porcijunkulu. Ondje zamoli da mu iz Ivanova Evanđelja (Iv 13, 1-15) pročitaju Isusov oproštajni govor i izvješće o pranju nogu. Potom braći razdijeli komadiće kruha. Zatraži da ga polože na zemlju gologa, raširi ruke kao na križ.
Braća mu pjevaju „Pjesmu stvorova,“ te s njima otpjeva psalam 142. I Franjo preminu navečer 3. listopada 1226, u dobi od 44 godine. Ostade među njegovom braćom sjećanje njegova prijelaza k Ocu na nebo, te ga iznova i na njegov način obredom obnavljaju.
Sam obred sastoji se od izvješća sv. Bonaventure, navještaja Evanđelja, pjevanja psalma “Glasom svojim vapijem Gospodinu” koji je Franjo pjevao prije nego je preminuo, homilije, izviješća brata Ilije, vjerničke molitve, ljubljenje relikvijara sa relikvijama sv. Franje i blagoslova. S bratom Franjom kličemo: dobro mi došla, sestrice smrti!
 
 
Povezani članci

Najnovije vijesti