NaslovnicaNovostiPROSLAVA BLAGDANA SV. FRANJE ASIŠKOG I OBRED PREMINUĆA

PROSLAVA BLAGDANA SV. FRANJE ASIŠKOG I OBRED PREMINUĆA

Kroz trodnevnicu od 1. do 3. listopada, tijekom koje smo molili krunicu, slavili večernja euharistijska slavlja, gledali film o sv. Franji pripremali smo se za blagdan sv. Franje Asiškog, sveca čitavog svijeta.

Zadnjeg dana trodnevnice, nakon euharistijskog slavlja, svečano je proslavljen Memoria Transitus – Obred preminuća Serafskog oca Franje. Euharistijsko slavlje i Obred preminuća predvodio je fra Mario Radman, župnik i gvardijan, uz koncelebraciju braće franjevaca koji žive u samostanu. Obred su animirali svećenici, članovi OFS-a i Frame, a za orguljama je bio fra Krešimir Mihelić.

Sam blagdan sv. Franje, kao i svi članovi velike Franjevačke obitelji širom svijeta, proslavili smo   svečanim euharistijskim slavljem koje je također predvodio fra Mario Radman, uz koncelebraciju fra Žarka Maretića i fra Mate Topića.

U svojoj homiliji o. Gvardijan, nastojeći potaknuti vjernike na nasljedovanje sv. Franje, između ostalog, istaknuo je:

„Evo nam pred očima sv. Franje Asiškog … njega je Bog poslao kao riječ Kristovu, da podsjeti ljude na Evanđelje, Evanđeoske vrijednosti, da primjerom pokaže kako ih živjeti … Franjo tada postaje živa riječ Kristova, življeno Evanđelje … Mi smo sada dužni biti Mir i Dobro, kao Franjo tada! To širiti, to svjedočiti, to živjeti! Na svim razinama života biti maleni, autentični nasljedovatelji Kristovi – to je naše franjevačko poslanje! Maleni, skromni, ponizni, zauzeti za slabije, bez borbenosti, bez trijumfalizma – to je put Franje. Samo to znači biti velik!“

Proslavu blagdana sv. Franje svojim je pjevanjem predvodio zbor „Sv. Ante“ pod ravnanjem Tine Banovac koja je i svirala orgulje.

Nakon euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno u prostorijama župe oko bratskog stola kojeg su pripremili članovi OFS-a i Frame.

Povezani članci

Najnovije vijesti