NAJAVA: DEVETNICA SVETOM ANTI

0
10

“Per Antonium ad Jesum (Po Anti k Isusu.)” ove riječi je izrekao papa Pijo XI. prigodom sedme stogodišnjice od smrti sv. Ante. Svetog Antu poznajemo kao velikog ljubitelja šutnje i molitve, velikog učitelja duhovnog života, živi primjer kreposti i svetosti, danas moćni zagovornik kod Boga.

Franjevački samostan i župa sv. Ante u Šibeniku na Šubićevcu proslavit će 13. lipnja svetkovinu nebeskog zaštitnika. Jutarnje mise su u 7, 8 (za bolesnike), 9.30 i 11 sati blagoslov djece, ljiljana i kruha sv. Ante. Svečanu misu u 19 sati predvodit će šibenski biskup Tomislav Rogić.

Vjernici će se za svetkovinu pripremati devetnicom od 4. do 12. lipnja. Ispovijed počinje u 18.30 sati. Molitva krunice je u 18.15 sati. Pobožnost sv. Ante u 18.45 sati i misa u 19 sati.

Dragi vjernici i štovatelji sv. Ante, pred nama je blagdan svetog Ante, sveca svega svijeta, nebeskog zaštitnika naše župe, crkve i samostana. Tijekom devet dana ovdje na Šubićevcu duhovno ćemo se pripremati za proslavu svoga nebeskog zaštitnika. Nadamo se i želimo da Devetnica i sam blagdan svetog Ante budu dani naše duboke duhovne obnove, da će nas obogatiti i duhovno osvježiti te pobuditi u nama zanimanje za Krista. Molimo zajedno na čast svetog Ante s nakanom da nas Bog njegovim zagovorom oslobodi zaraznog virusa, za učvršćenje vjere u našim obiteljima i za obraćenje grešnika.

U devetnici će nam doći razni propovjednici: fr. Ivan Dominik Iličić, OP, studentski kapelan Riječke nadbiskupije, fra Josip Serđo Ćavar, OFM, odgojitelj hercegovačkih bogoslova u Zagrebu, fra Tino Labrović, župnik Potravlja, mons. FRANJO KOMARICA, biskup banjalučki, vlč. dr. sc. ODILON SINGBO, svećenik iz Benina i kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu i  fra LAZAR PERICA, OFM, župnik Bilica i bolnički kapelan u Šibeniku.

Isto tako, u devetnici imamo i glazbeno – duhovne večeri: u nedjelju, 6. lipnja u samostanskoj dvorani s početkom u 20 sati Humanitarnu izložbu od naših domaćih likovnih umjetnika Živane  Gojanović i Nevena Ante Jakovljevića, gdje sav ukupan prihod od prodaje slika ide za caritas sisačke biskupije odnosno za potrebe stanovnika pogođene potresom. Glazbeno će animirati prof. Danica Čelar.

U ponedjeljak, 7. lipnja s početkom u 20 sati u crkvi sv. Ante će biti Koncert učenika Glazbene škole Ivana Lukačića iz Šibenika. A devetnicu završavamo sa cjelonoćnim klanjanjem koje započinje u petak, 11. lipnja u 20h.

Neka nam život sv. Ante dadne svetost koju je on imao, priskrbi nam ono što je on smatrao važnim, a to je život po Kristu Gospodinu. To je sveti Ante svjedočio i životom nas na to potiče.

Neka Vas prati zagovor sv. Ante Padovanskog sa Šubićevca.

 

fra Mario Radman

župnik i gvardijan