Duhovsko bdijenje

Kroz čitavu ljudsku povijest, od stvaranja do danas, čovjek prkosi Bogu, udaljuje se od Boga, a Bog uporno poziva i strpljivo čeka na čovjekov odgovor, na čovjekov povratak. Svom narodu šalje vođe koji narod uče, usmjeravaju i bore se da ga dovedu k Bogu.

I nas danas Bog, preko svojih svećenika, poziva da napravimo zaokret i vratimo se Istini, vratimo se na put Njegovog Sina.

Naš duhovni pastir, fra Mario Radman, župnik župe Svetog Ante Padovanskog na Šubićevcu prepoznao je potrebu današnjeg vremena i pozvao, kao i mnogi Starozavjetni vođe naroda, svoj narod, povjereno mu „stado“ na veću žrtvu, na devetodnevnu molitvu, pokoru i post pred blagdan silaska Duha Svetoga za duhovno buđenje župe i cijelog hrvatskog naroda.

Pozvao nas je da se probudimo oda sna, kako bi u našim srcima Duh Sveti zapalio plamen svoje ljubavi jer jedino Duh Božji može „obnoviti lice zemlje“, on je jedina svjetlost koja „lebdi nad tminama“ i stvara mogućnost za bolji, kvalitetniji i plodniji život svakog kršćanina. Jedino osnaženi Duhom Svetim kršćanin dobiva snagu oduprijeti se izazovima ovoga vremena, pobijediti strah i svjedočiti za Istinu.

Župljani župe Sv. Ante Padovanskog ali i župljani drugih, okolnih župa prepoznali su vapaj Božjeg pastira i kroz devet dana, u velikom broju, njih osamdesetak, u zajedništvu vjere, sudjelovali u pobožnostima – svakodnevnoj molitvi Gospine krunice, devetnice Duhu Svetom, sudjelovali na svečanim euharistijskim slavljima i u trodnevnom bdijenju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i zajedničkim klanjanjima.

Tri dana i noći, izloženi Presveti Oltarski Sakrament ni u jednom trenutku nije bio sam, izmjenjivali su se vjernici koji su vapili za Božjom pomoći upravo za ovu veliku nakanu – za obraćenje duša našeg naroda. Velika je žrtva noćne sate provesti u bdijenju, odreći se sna ali to pokazuje i veliku ljubav prema Kristu i svom narodu.

Vjerujemo da će i ovo bdijenje, molitva i post našeg malog stada, kao i molitva prvih učenika koji su devet dana u molitvi s Marijom čekali silazak „sile odozgo“, uroditi plodom jer sve što je sa žrtvom i ljubavlju učinjeno Krist nagrađuje.

Kroz ove dane pokazali smo da smo svjesni potrebe jačanja zajedništva jer u zajedništvu se kuje snaga Crkve. U zajedništvu, potičući jedni druge, noseći jedni druge, a prije svega ljubeći jedni druge rađa se nezaustavljiva snaga koju su imali i prvi Kristovi učenici. Budimo poput njih, neka nas drugi prepoznaju po ljubavi, neka i za nas kao i za njih govore „gle kako se ljube“.

Ovaj svijet treba odvažne i hrabre ljude koji će poput svetog Franje bili „lude“ ovoga svijeta i donositi mu plodove Duha svetoga – ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrotu, vjernost, blagost, uzdržljivost.

Ne dozvolimo da nas oblikuje ovaj svijet nego svojom svetošću, na koju je pozvan svaki kršćanin, mijenjajmo ovaj svijet, stvarajmo bolji svijet, svijet po Božjoj mjeri.

 

Tekst:

Mirjam Tomljanović