NaslovnicaNovostiUstanovljenje mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Sv. Ante Padovanskog, Šubićevac

Ustanovljenje mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Sv. Ante Padovanskog, Šubićevac

U današnjem svijetu, u srca ljudi sve se više uvlači strah, nesigurnost , neizvjesnost, beznađe… polako nestaje ljubavi, radosti, nade… Ipak, ne smijemo zaboraviti, nada postoji – nada je Krist, On je pokazao Put kojim nam je kročiti.

Kako se odvažiti krenuti tim putem? Kako ustrajati na tom putu? Pitanja su to koja nam se neprestano nameću.

Tragajući za odgovorima na ta pitanja jedanaest sestara i dva brata prepoznali su mogućnost i izazov, odazvali su se pozivu neumornog Božjeg trubadura, glasnika Velikog kralja koji već više od 800 godina poziva duše na obraćenje. Franjo, siromašak iz Asiza, živeći u poniznosti, malenosti, jednostavnosti… pokazuje svijetu što je ljubav i što je radost.

U želji nasljedovati svetog Franju, na 30. nedjelju kroz godinu, 25. listopada 2020. godine, u Šibeniku na Šubićevcu, u crkvi Sv. Ante Padovanskog, tijekom svečanog Euharistijskog slavlja, jedanaest sestara obnovilo je svoja krsna obećanja te javno potvrdilo svoju obvezu živjeti Evanđelje u svijetu po primjeru sv. Franje, opslužujući Pravila Franjevačkog svjetovnog reda. Jedan brat svoje obećanje dao je na godinu dana, a jedan brat primljen je u formaciju.

Svečano Euharistijsko slavlje predslavio je fra Stipe Nimac, predsjednik Konferencije duhovnih asistenata zadarsko – šibenskog područnog bratstva „Sv. Nikola Tavelić“ u koncelebraciji s fra Mariom Radmanom, gvardijanom i župnikom.

Bog svakom od nas upućuje poziv i time nam iskazuje povjerenje da mu je svatko od nas potreban da bi izgradio svoje Kraljevstvo, započeo je svoju propovijed fra Stipe. Upoznati vlastiti poziv znači iskusiti Božje milosrđe, a to nam svjedoči i sv. Franjo koji je nakon što mu je Krist s križa progovorio bio ispunjen neizrecivom radošću.

Što je identitet Franjevačkog svjetovnog reda? Odgovor na to pitanje krije se u Pravilima Franjevačkog svjetovnog reda u kojem stoji: Pravilo i život svjetovnih franjevaca jest ovo: opsluživati Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista slijedeći primjer sv. Franje Asiškog, koji je Krista učinio nadahniteljem i središtem svoga života u odnosu prema Bogu i ljudima.

Upravo ovom definicijom je rečeno sve, čitav identitet, poziv i poslanje svjetovne franjevke i svjetovnog franjevca.  Potaknuti Evanđeljem i snagom koje ono ima osjećamo poziv da uvijek iznova započinjemo i da neprestano obnavljamo svoje zavjete te nastavljamo svoje nutarnje obraćenje kako bi se suobličili Kristu i kako bi se s Njim predali Ocu i braći. A to je moguće postići jedino prihvaćajući i živeći poruku današnjeg Evanđeoskog odlomka kojom je Bog na neki način izjednačio ljubav čovjeka prema čovjeku s ljubavlju čovjeka prema Bogu – to je ustav kršćanski. A model čovjeka za nas kršćane jest Isus Krist.

Nakon propovijedi koju je fra Stipe završio, još jednom ponavljajući pravilo svjetovnih franjevaca, obred obećanja i primanja u Franjevački svjetovni red predvodio je Ante Labor, ministar zadarsko – šibenskog područnog bratstva „Sv. Nikola Tavelić“, uz svjedoke, bračni par Andriju i Andrijanu Pešić.

Trajnim zavjetovanjem jedanaest sestara, ostvareni su uvjeti za kanonsko ustanovljenje bratstva pa je fra Stipe pročitao Dekret o ustanovljenju mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Sv. Ante Padovanskog, Šibenik, Šubićevac.

Nakon svečanog Euharistijskog slavlja, vođeni geslom trodnevne duhovne obnove „Neka je uvijek sveta Božja radost u našoj duši i na našim licima“, koju je predvodio fra Mario Radman, duhovni asistent, braća i sestre s radošću na licu, a vjerujemo i u duši, održali su prvi izborni kapitul novo utemeljenog bratstva. Izbornim kapitulom predsjedao je područni ministar Ante Labor, uz kojeg su bili područni duhovni asistent fra Stipu Nimca i duhovni asistent bratstva fra Mario Radman.

Nakon zajedničke molitve provedeni su izbori za članovi Vijeća koji će kroz iduće tri godine služiti svome bratstvu nastojeći unositi dušu i život u bratstvo svojim svjedočenjem.

U Vijeće bratstva izabrane su:

Nevena Jakelić za ministra,

Danka Vidačak za zamjenika ministra,

Helena Pivac za tajnika bratstva,

Senka Rak za blagajnika i

Mirjam Tomljanović za voditelja formacije.

Jelena Mašić izabrana je za bratskog animatora Frame.

 

Prošlo je četiri godine od ulaska u Red, prošlo je vrijeme početne formacije, trajni zavjeti su dati, izabrano je Vijeće. I što nam je sada činiti? Pred kraj svoga života, hrabreći svoju braću Franjo je govorio: „Započnimo, braćo, služiti Gospodinu Bogu jer dosada jedva da smo malo ili ništa napredovali!“

I što nam je onda sada činiti? Samo jedno – SLUŽITI!

Iako je prošlo mnogo godina, iako su se mnoge životne prilike promijenile ipak nam na mnoga životna pitanja odgovor daje sv. Franjo i zato nam je upoznavati Franju jer upoznavajući Franju upoznajemo Krista. A Marija, Majka Crkve, Majka Isusova i Majka naša, koju je Franjo toliko ljubio, neka nas vodi  k Sinu svome u poniznosti svoga Bezgrešnog srca!

 

Tekst: Mirjam Tomljanović, OFS-a

[embedsocial_album id=”76fbe0e6e2f33613ec62b3890b9200191ee1abaf”]

[embedsocial_album id=”162fbba8f349bf3cb036ea0e131777ef429063d7″]

Povezani članci

Najnovije vijesti