NaslovnicaPastoralne aktivnostiFRAMAŠesnaest mladih naše župe primljeno u Franjevačku mladež

Šesnaest mladih naše župe primljeno u Franjevačku mladež

Pod geslom „U Gospodina ja se uzdam, duša se moja u Njegovu uzda riječ“  (Ps 130,5), šesnaest mladih naše župe, sedmoga dana devetnice svetom Anti, na desetu nedjelju kroz godinu, pod večernjom svetom misom, primljeno je u Franjevačku mladež i dalo obećanje živjeti kršćanskim životom nasljedujući sv. Franju.

Svetu misu i obred primanja i obećanja predvodio je fra Mario Radman, župnik i gvardijan koji je kao duhovni asistent pratio mlade na njihovom putu prihvaćanja Božjeg poziva da iz ljubavi prema Kristu krenu stopama sv. Franje. Pripremao ih je za važan trenutak u njihovom životu kad su pred cijelom župnom zajednicom izrekli svoj „Evo me“ i obećali da će svoju mladost kroz godinu dana potpuno posvetiti Kristu, odazvati se na svaki poziv dobra, živjeti Evanđelje i biti glasnici Božjeg kraljevstva na zemlji.

U homiliji, obraćajući se framašima, fra Mario je poručio da se primanjem i obećanjima u Franjevačku mladež stavljaju na službu Bogu i braći ljudima, a kao prvi zadatak im je razmišljati o vjernosti u malome. Sv. Franjo ostavio nam je primjer da imamo i budemo srce i duša za drugoga, za ljude oko sebe, danas u ovome svijetu i vremenu, jednostavno da budemo ljudi Evanđelja. Franjo nas svojim primjerom poziva da napustimo vjeru koja je odveć uhodana, formalna i nezarazna. Ako svojim životom nikoga ne pokrećemo, ne izazivamo na smioni pothvat Božje ljubavi, onda se s pravom moramo pitati pa kakva je to naša vjera. Franjo je otkrio Evanđelje koje je jače od svakog ljudskog obzora i mudrosti ovoga svijeta. O Evanđelju Franjo nije toliko govorio koliko ga je živio. Bio je svjestan da se Evanđelje ne treba dokazivati već se Evanđelje živi. Jedino oružje kojim se Franjo služio bila je njegova vjera u sveto Evanđelje.

Poziv, ne samo framašima nego svima nama, fra Mario uputio je riječima: „Povjerujmo, dakle, u snagu života i ljubavi, a to je Kraljevstvo Božje među nama, koje se ostvaruje tiho, ali neprekidno i stvarno. Darujmo mu svoju ljubav, surađujmo s njime na ovoj zemlji dok ne dođe Kraljevstvo njegovo u svoj svojoj slavi.“

Nakon homilije uslijedio je obred obećanja. Svoje obećanje dali su: Ante Alduk, Svjetlana Bilić, Lucija Marčić, Ivana Radan, a obnovili su obećanja: Ivana Abramac, Ana, Matić, Leonarda Rak i Josipa Slavica. Nakon popričesne molitve uslijedio je obred primanja u framu. Primljeni su: Anamarija Čačić, Nika Ćoraš, Nikola Maras, Paolo Miškić, Nikola Polić, Matea Rak, Kristina Strika i Petra Vučak.

[facebook=https://www.facebook.com/pg/Samostan-i-%C5%BDupa-sv-Ante-Padovanskog-%C5%A0ibenik-560202880979737/photos/?tab=album&album_id=655517758114915 width=750 social_plugin=false ]

Oko vrata stavljen im je franjevački znak tau, kako bi ih trajno podsjećao da smo križem Isusa Krista opečaćeni Njegovom krvlju i, kao takvi, uskrsli na novi život.

Na kraju misnog slavlja, Ivana Abramac, predsjednica Frame Šubićevac u ime svih framaša zahvalila je svima koji su se odazvali, uzveličali i doprinijeli ovom svečanom činu, posebno framašima iz drugih bratstava,  sestrama Franjevačkog svjetovnog reda s kojima, u franjevačkom duhu, u bratskom zajedništvu hode putem Serafskog oca Franje. Zahvalila se i bračnom paru Amandi i Frani Šunjerga, Tomislavu i Žarku koji su, kao i svake nedjelje animirali svetu misu. Veliko hvala uputila je duhovnom asistentu na njegovom trudu i zalaganju, na njegovoj materijalnoj pomoći, a iznad svega na duhovnom praćenju. Na samom kraju hvalu i slavu uputila je i Stvoritelju pozivajući framaše da sve što rade rade na slavu Gospodina našega Isusa Krisa.

Župnik fra Mario je, također, uputio riječi zahvale i okupljene vjernike pozvao na zajedničko blagovanje i druženje za bratskim stolom.

Povezani članci

Redovni susret FRAMe

Najnovije vijesti