NaslovnicaNovostiPROSLAVLJEN SVETI ANTE

PROSLAVLJEN SVETI ANTE

I ove godine, za sam blagdan sv. Ante, nebeskog zaštitnika župe i samostana, pripravili smo se pobožnošću „13. utoraka“ i devetnicom tijekom koje su se kao predvoditelji misnih slavlja izmjenjivali svećenici koji su, svaki na svoj način, nastojali vjernicima približiti lik i djelo ovoga sveca i potaknuti na nasljedovanje sv. Ante u njegovoj svetosti.
Proslava blagdana započela je jutarnjim misnim slavljima koja su predvodili fra Nikola Čurćija, fra Mirko Klarić i fra Ante Vukušić.
Svečanom procesijom s kipom sv. Ante, uz pjesmu i molitvu, u kojoj su sudjelovali brojni vjernici ne samo Šubićevca nego i okolnih župa, započelo je središnje koncelebrirano večernje misno slavlje koje je predslavio župnik i gvardijan fra Mario Radman. Pjesmom misno slavlje uzveličali su župni Zbor sv. Ante i dječji zbor „Ljiljani“.

Mnogo je riječi koje bi se mogle izreći o ovom svecu cijeloga svijeta, a najbitnije je – što nam to sv. Ante svojim životom poručuje. Upravo o tome je fra Mario progovorio u svojoj homiliji. Sv. Ante želi nam pokazati put kojim se dolazi do Boga, to je put poniznosti obogaćen dubokom ljubavlju prema siromašnom Spasitelju Isusu Kristu, obogaćen poznavanjem Svetoga Pisma te prožet duhovnom i tjelesnom čistoćom. Ljubiti Boga, više od svega, jer On nas je stvorio i otkupio, biti ponizan jer smo samo stvorenja, a ne bog, truditi se upoznati Sveto Pismo jer je u njemu zapisana povijest spasenja, nastojati čuvati svoju duševnu i tjelesnu čistoću jedini je način da omilimo Gospodinu Bogu. Prvi stupanj pobožnosti jest da ljubimo svetost, a tek poslije sveca. Kult sv. Ante treba biti kult nasljedovanja. Ne trebamo se sv. Anti diviti, nego trebamo njegovu svetost nasljedovati, poručio nam je župnik.
Želeći da nasljedujemo sv. Antu i u njegovoj brizi za potrebite, u homiliji je fra Mario, kao posebnu pobožnost prema svecu, koja se raširila među narodom spomenuo i pobožnost „Kruh sv. Ante“ koja potiče da sebe učinimo kruhom, hostijom koja će se, poput Krista, lomiti za druge, ali i da pokažemo solidarnost s čovjekom u potrebi.
S tom nakanom, nakon blagoslova razigrane djece i cvijeća, blagoslovljen je i kruh koji su mnogobrojni okupljeni vjernici blagovali u zajedničkom druženju.
Nakon ovog slavlja koje je okupilo mnogobrojne vjernike ostaje samo pitanje je li ljubav koju je naš omiljeni svetac nosio u svom srcu za Krista i braću prepoznata, je li dozvoljavamo sv. Anti da samo na dan proslave svog blagdana ražari vatru ljubavi u našim srcima ili će svakodnevno, po uzoru na našeg nebeskog zaštitnika, u svim životnim situacijama, naša ljubav plamtjeti za Boga i čovjeka.

 

 

[facebook=https://web.facebook.com/pg/Samostan-i-%C5%BDupa-sv-Ante-Padovanskog-%C5%A0ibenik-560202880979737/photos/?tab=album&album_id=657397461260278 width=750 social_plugin=false ]

Povezani članci

Najnovije vijesti