NaslovnicaNovostiPROSLAVA SVETKOVINE SV. ANTE

PROSLAVA SVETKOVINE SV. ANTE

U Župi i šibenskom svetištu sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu, svečano je 13. lipnja 2020., proslavljena svetkovina sv. Ante, zaštitnika Župe i samostana.

Samoj svetkovini prethodilo je devet dana molitve, priprave i predanja, kako bi vođeni pastirima Crkve zaronili u dubine svoga bića, zagledali se u svoju nutrinu, suočili se sa svime što nas dijeli od Gospodina i to odbacili.

DEVETI DAN DEVETNICE SV. ANTI

Svetog Antu, sveca cijeloga svijeta, Bog nam je darovao, ne samo da ga štujemo, da nam isprosi kod Gospodina ispunjenje naših zemaljskih želja već prvenstveno da, slijedeći njegov primjer, oblikujemo svoj život, da ga nasljedujemo u njegovim krepostima. Upravo je to ono na što su nas propovjednici pozivali tijekom devetnice.

DEVETNICA I DUHOVNA OBNOVA SV. ANTI NA ŠUBIĆEVCU

Molitvom krunice i pobožnošću sv. Anti, svakog dana devetnice, sabirali smo svoje misli kako bi u sabranosti i zajedništvu vjere pristupili slavljenju Euharistije, najvećeg dara koji je Bog ostavio čovjeku.

Prva tri dana devetnice misna slavlja predvodili su svećenici Samostana sv. Ante na Šubićevcu, fra Mario Radman, župnik i gvardijan, fra Ante Bešlić, župnik Meteriza i fra Lazar Perica, župnik Bilica, koji su svaki na svoj osebujan način upozoravali, korili, naučavali narod kao dobri pastiri čuvajući svoja stada.

Iduća tri dana devetnice, duhovnu obnovu predvodio je isusovac pater Ike Mandurić progovarajući o temelju kršćanskog života, temelju na kojem sve počiva. Progovorio je o ljubavi – ljubavi kojom Bog stvara, ljubavi kojom Bog ljubi čovjeka, ljubavi koja bi po Božjem naumu trebala prožimati svako ljudsko biće prelijevajući se na sve stvoreno.

Glavni ljudski problem nepoznavanje je Boga, Njegove neizmjerne ljubavi kojom ljubi svoju djecu, ljubavi koja nadilazi svaku njegovu bol i tugu zbog ljudskih propusta i grijeha, ljubavi koja je uvijek spremna praštati, ljubavi koja nas nikad ne napušta.

Nakon patera Ike duhovnu obnovu, zadnja tri dana devetnice, predvodio je pater Arek Krasicki, CSSP želeći probuditi i zapaliti srca vjernika za Božjom riječju jer Božja riječ poučava, dodiruje ljudska srca,  ona nas jedina potpuno oslobađa, jedino nas Božja riječ uvodi u otajstvo euharistije. Otkriva nam da biti na euharistiji znači stajati na Golgoti podno križa, uz Mariju, Majku Kristovu, ljubljenog učenika… sudjelovati u muci, smrti i uskrsnuću. Jesmo li svjesni toga?

O ovom, a i drugim pitanjima, koja su pred nas stavili voditelji duhovne obnove, mogli smo razmatrati na koljenima pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje pred Presvetim, tijekom pet dana duhovne obnove,  predvodili su pater Ike i pater Arek, a pjesmom je Klanjanje kao i Euharistijska slavlja animirao  bend „Talita kum“.

Posljednjeg dana devetnice, zavjetni dar, slika Milosrdnog Isusa, postavljena je iza glavnog oltara na čašćenje, a  pater Arek ju je blagoslovio. Krunica Božanskog milosrđa, pred slikom molit će se svaki dan u 15 sati.

Nakon devetodnevne priprave, obilježavanje svetkovine sv. Ante,  započelo je tihom svetom misom u ranim jutarnjim satima, nastavilo se svetim misama tijekom cijelog dana. Udijeljeni su blagoslovi bolesnika, a potrebitima je udijeljen i sakrament bolesničkog pomazanja.

Na dječjoj svetoj misi, koju je svojim pjevanjem animirao dječji zbor „Ljiljani“, blagoslovljen je velik broj okupljene djece, ne samo iz naše župe već i susjednih župa, kao i cvijeće i kruh sv. Ante. Djeca su blagoslovljeni kruh, zajedno s prigodnim slatkišima, blagovali po završetku Euharistijskog slavlja.

PROSLAVA SV. ANTE – dječja sv. misa

Centralnom, euharistijskom slavlju prethodila je svečana procesija s kipom sv. Ante koji su nosili župljani upravo s imenom ovog sveca.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Ante Akrap, profesor na KBF-u Splitu u koncelebraciji s braćom svećenicima iz samostana i samostanskog okružja.

U svojoj propovijedi želio je sve okupljene potaknuti na razmišljanje o svetosti i obvezi odazvati se pozivu na svetost jer ovaj poziv upućen je svim vjernicima bez izuzetka. A što znači biti svet? Znači li to činiti čuda, biti stalno u crkvi, stalno se moliti Bogu? Ne, to nije to. Biti svet znači biti običan, jednostavan čovjek, normalna, uravnotežena osoba, a to je danas najteže pronaći. To je zato jer smo Boga izbacili iz svoga života, mi za Boga navijamo, u Boga baš i ne vjerujemo. Malo je pravih vjernika, a puno religioznih navijača, puno je onih dobrih sakupljača negativnosti al’ malo reformatora i pravih svjedoka u crkvi.

A što Bog traži od čovjeka?

Bog želi da budemo njegov narod, njegov glas, njegov ponos, njegova slava i njegova čast… A jesmo li mi spremni donijeti neke odluke u svom životu, žrtvovati svoju volju na žrtveniku Božjem kao njemu ugodan prinos? Jesmo li spremni moliti i tražiti mudrost od Boga ili ćemo se uvijek obraćati svetom Anti kao servisu izgubljeno-nađeno? Hoćemo li konačno shvatiti da smo pozvani biti svjedoci Božji u ovome svijetu?

Ne stidi se svoje vjere, piše sveti Pavao Timoteju, nego se sjeti u što si povjerovao. I na nama je da se ne stidimo svoje vjere, da svoja moralna, vjerska načela unesemo u ovu eru u kojoj živimo. Ne može Evanđelje ostati zatvoreno u zidinama crkava i sakristija, kao da u svijetu postoje neka druga pravila kojima se čovjek treba prilagoditi, a odbaciti Kristovo načelo. A Krist je davno postavio osnovno i temeljno pravilo, a to je – daruj sebe. On je darovao sebe, a to traži i od nas, da budemo dar jedni drugima. Najveća je to zapovijed – zapovijed ljubavi.

Svoju propovijed fra Ante završio je riječima:

„Neka nam primjer svetog Ante i njegov život budu uzor kako ćemo živjeti kako ne bi bili razočarenje sami sebi, drugima i svome Bogu.“

Procesiju kao i svečano Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uzveličao je Župski zbor sv. Ante.

Na samom kraju Euharistijskog slavlja, fra Mario je uputio riječi zahvale dragom Bogu na dobroti i milosrđu, fra Anti koji je predvodio svečano euharistijsko slavlje, predvoditeljima euharistijskih slavlja i voditeljima duhovne obnove, ispovjedniku fra Silvestru Boti, braći svećenicima, članovima dječjeg zbora „Ljiljani“ i Župskog zbora sv. Ante i njihovim voditeljicama Nikolini Gović i Tini Banovac, bendu „Talita kum“ kao i svima onima koji su, na bilo koji način, pomogli kako bi ovi dani devetnice i sam dan proslave zaštitnika župe protekao u ozračju zajedništva i međusobne povezanosti u molitvi i slavljenju Gospodina.

Sudjelovali smo u devetnici, duhovnoj obnovi, proslavili svetkovinu najdražeg sveca i što nam je sada činiti?

Hoćemo li se zadržati samo na emocijama, na ugodi koju smo osjetili ovih dana i vratiti se uobičajenom načinu života, iščekujući neku drugu prigodu za duhovnu obnovu i neku drugu svetkovinu ili ćemo napraviti iskorak, donijeti odluku, odvažiti se za život s Bogom, moliti za poniznost i mudrost, oduševiti se za Božju ljubav i uzvratiti ljubavlju Bogu, bližnjemu i svemu stvorenom.

Na nama je odluka da, uživajući slobodu djece Božje, odaberemo ono najizvrsnije.

[embedsocial_album id=”ea506c314f218a91bca0acb9b9c9c6389c44f028″]

Povezani članci

Najnovije vijesti