NaslovnicaNovostiOtvorena Međunarodna izložba Euharistijska čuda diljem svijeta

Otvorena Međunarodna izložba Euharistijska čuda diljem svijeta

U Župi Sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu, 19. siječnja 2023. godine otvorena je putujuća Međunarodna izložba Euharistijska čuda diljem svijeta čiji je idejni začetnik blaženi Carlo Acutis.

Ovaj veliki događaj za našu župu i čitav grad započeo je molitvom svete krunice, otajstava Svjetla s razmatranjima o Carlovom životu, a koju je Carlo izuzetno volio i molio svaki dan. Molitvu krunice predmolili su članovi Franjevačkog svjetovnog reda koji su i organizatori ove izložbe uz svesrdnu podršku i pomoć duhovnog asistenta fra Maria Radmana, gvardijana i župnika.

Uslijedilo je svečano Euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Šimun Markulin, definitor i  prof. na KBF-u u Splitu u koncelebraciji s fra Mariom Radmanom.

Propovijed predslavitelja Euharistijskog slavlja možete poslušati na youtube kanalu naše župe.

 

Fra Mario je predvodio euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i izloženom relikvijom blaženog Carla Acutisa. Relikvija će biti izložena na javno  štovanje svakoga dana do 24. siječnja 2023. godine od 17 do 19 sati u crkvi sv. Ante na Šubićevcu.

Euharistijsko slavlje i klanjanje svojim pjevanjem je animirao duhovni bend „Talita kum“.

U velikoj samostanskoj dvorani članovi Franjevačke mladeži Tea Krečak, Tonka Tomljanović i Marin Vukičević upoznali su nas s likom i djelom blaženog Carla Acutisa koji je jedan od najmlađih blaženika Katoličke crkve. Preminuo je u petnaestoj godini, 12. listopada 2006. godine, nakon bolesti leukemije.

Pokopan je u Asizu zbog njegove posebne privrženosti sv. Franji. Njegovo neraspadnuto tijelo izloženo je u staklenom sarkofagu u crkvi u Asizu, gdje dolaze brojni štovatelji odati mu počast, a potvrđeno je i prvo čudo po njegovu zagovoru.

Ova izložba jedinstva je izložba u povijesti Katoličke crkve, izložba koja je svoje putovanje započela 2005. godine u Rimu. Izložbu je pripremio blaženi Carlo ali je nije svečano otvorio jer je u to vrijeme, teško bolestan ležao u bolnici prinoseći svoje boli i patnje za svećenike u poteškoćama, za papu, svoju Svetu Katoličku Crkvu i da ode ravno u Raj. Na mrežnoj stranici, koju je sam stvorio nekoliko mjeseci prije smrti, prikupio je podatke o svim Euharistijskim čudima u svijetu i popratio dokumentima koji su dokaz da se radi o nadnaravnim događajima. Napravio je tako pregled 136 priznatih Euharistijskih čuda, a naknadno je dodano i čudo iz Ludbrega, koja su se dogodila tijekom različitih razdoblja u povijesti. Radi se o pravom virtualnom muzeju.

Ova izložba započela je svoje putovanje u Hrvatskoj u travnju 2022. godine, u Župi sv. Mihaela u Gračanima, na inicijativu gđe. Marije Boras i od tada putuje našom Domovinom pa je stigla i u Šibenik.

Na izložbi u našoj župi postavljena su 33 panoa izvorne postave, na kojima je predstavljeno prvo Euharistijska čuda u Lanciani iz 750., zatim čuda iz Argentine, Portugala, Poljske… a i Ludbreško čudo iz Hrvatske. 

Temeljni cilj ove izložbe je evangelizacija Euharistijom, Euharistijom koja bi svima nama, i posvećenim i laicima, trebala biti naša „autocesta prema Nebu“.

Carlo Acutis je čudo Božje milosti, prepun ljubavi za Isusa, ljubavi koju je crpio iz Euharistije.

Euharistija je hrana duše, hrana za život vječni.

Krist želi da povjerujemo da je On uistinu živ u Hostiji – u kruhu i vinu – isti onaj Isus koji je hodao Jeruzalemom prije više od dvije tisuće godina.

Godinu dana prije svoje mučeničke smrti na Križu, Isus je govorio o Kruhu života koji će nam dati. U Evanđelju po Ivanu, u 6. poglavlju, On kaže:

„Ja sam Kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga Kruha, živjet će u vijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život vječni.“ (Iv 6,51)

Ako želimo ispuniti Isusova očekivanja trebali bismo često blagovati Isusa i boraviti pred Svetohraništem, baš kako je to Carlo činio.

Euharistija je Savez vječne ljubavi – Izvor i Središte – vrhunac vjerničkog života! „Ostanite u meni i Ja u vama“ – trebalo bi postati naš svagdašnji program, jer to je siguran put spasenja – put vjere, nade i ljubavi koja nas vodi na Vječnu Gozbu Ljubavi!

Stoga, zaboravimo  sve što nas muči, opterećuje, zabrinjava, razočarava, brine i tlači. Otvorimo širom svoja srca i dopustimo da nas Isus privine na svoje grudi, u zagrljaj svoje ljubavi. Dopustimo Mu da nam na uho šapće: Ti si moja, Ti si moj, u dlanove sam Te svoje urezao… Uronite u ocean moje ljubavi i prepustite se kupki koja oživljava, kupki moje ljubavi koja daje život i to ga u izobilju daje!

Neka se žar Carlove ljubavi za Krista i Euharistiju utjelovi i u nama, tako da i sami postanemo živa Euharistija koja hrani i poji gladne i žedne Boga – mala, bijela Hostija ljubavi koja se lomi i razdaje i uvijek se u punini obnavlja.

Budimo živa pokaznica Ljubavi, one Ljubavi koja čuda čini u našem životu, koja nemoguće pretvara u moguće. Prisvojimo Ljubav koja naš siromašni život pretvara u Marijin Vječni Veliča!

 

 

Povezani članci

Najnovije vijesti