NaslovnicaIstaknutoCvjetnica. Nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnica. Nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnicom ili nedjeljom Muke Gospodnje ulazimo u Veliki ili Sveti tjedan, kada nas Crkva poziva da razmatramo što više muku i smrt Isusovu i druge najveće i najsvetije tajne svete vjere.
U Franjevačkom samostanu i župi sv. Ante Padovnaskog na Šubićevcu u Šibeniku svečanim ophodom iz samostanskog vrta prema samostanskoj crkvi svečano je proslavljena Cvjetnica. Svečano euharistijsko slavlje je predvodio fra Mario Radman, gvardijan i župnik, u koncelebraciji sa fra Nikolom Ćurčijom. Mješoviti župni zbor je animirao liturgijskim slavljem, kao i pjevanom Mukom, a brojni ministranti su svojim služenjem pridonijeli da današnja liturgija bude još svečanija.
Na Cvjetnicu slavimo mesijanski Isusov ulazak u glavni grad svoga naroda – Jeruzalem. I mi pozdravljamo Krista kao Kralja, znajući da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Neka se njegov svečani ulazak dogodi u nama. Neka Isus uđe u naš život, u naša srca i pameti i neka u njima trajno ostane kao Kralj, a mi budimo poput učenika Ivana i majke Marije – njegovi vjerni pratitelji na putu muke.
Isus je dragovoljno prihvatio svoju pregorku muku i smrt, jer je sve nas ljude neizmjerno ljubio. Kao veliki Svećenik pošao je na križ kao na oltar na kojem je prinio najuzvišeniju žrtvu svijeta – sama sebe za otkupljenje čitavoga čovječanstva.
Mnogo puta smo čuli čitanje izvještaja o Spasiteljevoj Muci. Jesmo li ga više slušali srcem ili pameću? U svojoj je muci Krist dodirnuo najdublji ponor poniženja. Da li ga želimo slijediti na tom putu, ili odviše držimo do svoje veličine? Imamo li hrabrosti ići za Kristom na putu prema Kalvariji? Ili se ponašamo kao “neprijatelji Kristova križa”, kako kaže sv. Pavao? Danas razmatramo i slušamo ono što je sv. Marko zabilježio u svom evanđelju. Neka to bude predmet našeg razmišljanja kroz ovaj Veliki ili Sveti tjedan.
 
 
Povezani članci

Najnovije vijesti