NaslovnicaNovosti16.10.2022. 31. obljetnica pogibije Blage Zadre

16.10.2022. 31. obljetnica pogibije Blage Zadre

Za Hrvatsku ću dati život, samo da mi je doživjeti dan kad bude nezavisna i priznata, tako je govorio vukovarski heroj Blago Zadro, prvi hrvatski general – bojnik, zapovjednik obrane Borovog Naselja i 3. bojne 204 brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu.
U nedjelju, 16. 10. 2022. je obilježena 31. obljetnica smrti generala bojnika Blage Zadre zapovjednika obrane Borova Naselja. U 18 sati je svetu misu u crkvi sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu predslavio fra Mario Radman, gvardijan i župnik za pok. Blagu Zadru i sve pokojne branitelje u Domovinskom obrambenom ratu, a poslije svete mise u mimohodu sa svijećama uputitili smo se do grafita Blage Zadre, gdje smo odali počast molitvom odriješenja za pokojnog generala kao i za sve pokojne branitelje u domovinskom ratu.
Naše branitelje nitko nije mogao odvratiti da idu i brane svoju rodnu grudu. Bili su spremni na sve, pa i pod cijenu svoga života, general bojnik Blago Zadro, zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, 204. vukovarske brigade bojnik Alfredu Hillu na Sajmištu i Zvonko Mlinarić Špeki koji je poginuo izvlačeći tijelo Blage Zadre.
 
 
 
Iako je danas kada ih se spominjemo, molimo za njih, prikazujemo ih Gospodinu u sv. misnoj žrtvi svaka riječ previše, jer oni su i danas živi govor svima nama. Ipak ne možemo šutjeti nad njihovom žrtvom. Jer Evanđelje je radosna poruka koja donosi pouzdanje i sigurnost da smo spašeni. Isus je jasno rekao na grobu svoga prijatelja Lazara: Ja sam uskrsnuće i život. Tko u mene bude vjerovao, ako i umre živjet će (Iv 11,25). Isus nam jasno kaže: ja sam pobijedio smrt i vodim vas u život.
Tako je i našim braniteljima koji su svoj život položili za slobodu, braneći svoje. Oni su, mogli bismo reći, goloruki s krunicom u ruci, molitvom na usnama krenuli braneći svoje, a nikoga ne napadajući, kako nam svjedoči i sam pok. Blago novinaru HRT-a nakon jednog od napada je kazao: ”Nikoga ne napadamo, ne diramo, ali onaj tko nas napadne mislim da neće dobro proći”.
Živjeli su za ideale za koje se isplati i umrijeti kako kaže pjesnik. Ti ideali su ih i nosili. Ta izvanredna snaga ih je pokretala. Oni su znali ako i umru da time sve ne završava. Odnos između Boga i čovjeka ne trga se smrću.
 
 

 

Povezani članci

Najnovije vijesti