NaslovnicaNovostiVAZMENO TRODNEVLJE

VAZMENO TRODNEVLJE

VELIKI ČETVRTAK
 
Ovim večerašnjim slavljem započinjemo Sveto trodnevlje ili liturgijski spomen Isusovih posljednjih dana života na zemlji i njegova ‘prijelaza’ Ocu po uskrsnuću. Ti osobiti događaji koji su svekoliku ljudsku povijest neopozivo usmjerili u tom pravcu započeli su Isusovom oproštajnom večerom s učenicima.
Veliki četvrtak je zaista veliki. To je spomenik velike i dirljive Isusove dobrote. Veliki četvrtak – stoga je prvo svećeničko ređenje, prva sveta pričest, prva sveta misa prikazana rukama najvišeg i najdostojnijeg od svih svećenika.
Večeras smo mi ti Isusovi učenici koji izvršavamo u današnje vrijeme Isusovu posljednju želju, ponavljajući riječi i geste s njegove oproštajne večere kao spomen koji ovjekovječuje njegov čin ljubavi i koji Isusove učenike – a to smo mi ovdje prisutni – uključuje u Isusov čin predanja za život svijeta.
Slavimo ovu euharistiju kao izraz naše volje da cjelokupnim svojim životom budemo Isusov živi spomen. Kada se zapjeva Slava Bogu na visini zazvone sva zvona, koja ‘šute’ do vazmene noći (uskrsnuća).
Večeras smo prisustvovali ‘obredu pranja nogu’, na spomen onoga što je Isus izveo na Posljednjoj večeri. To je gesta koja izražava samu bit svakog kršćanskog postojanja: biti u službi drugih, poput Isusa. 12 muškaraca iz naše župne zajednice su simbolizirali dvanaest Isusovih učenika-apostola. Isus je svoje učenike, i nas, nazvao svojim prijateljima. Za vrijeme pranja nogu se pjevala pjesma koja se posebno danas pjeva: Gdje je ljubav prijateljstvo, ondje je i Bog……
Nakon mise uslijedio je obred koji se samo danas čini. Imamo pred očima što se događalo one večeri, to jest poslije Posljednje Večere. Isus se s apostolima povlači u Getsemanski vrt, svjestan da će biti izdan i uhićen. Tu započinje njegov križni put, od znojenja krvavim znojem do izdaje, osude i razapinjanja. Zato se prenosi Presveto (posvećene hostije) na pokrajnji oltar, gdje ćemo neko vrijeme bdjeti s Isusom – i moliti. To mjesto nas ne podsjeća na Isusov ukop već nas poziva da se klanjamo i zahvaljujemo Gospodinu na daru “nama za hranu i piće”. U svoje molitve smo uključli sve one koji poput Krista trpe, posebno one koji nepravedno trpe zbog nepravedne osude, u kojoj smo možda i mi sami sudjelovali. Molit ćemo za oproštenje i radi naših izdaja, poput one Judine.
U 22.00 sata je bila Getsemanska ura koja je trajala kao zajednička molitva ili bdijenje do 23 sata, a poslije vjernici će dolaziti i bdjeti svi do jutarnje molitve u 7 sati kad je predviđena jutarnja molitva i služba čitanja iz časoslova. Kroz to vrijeme se razotkrio oltar na spomen kako su Isusa svukli i mučili.
Sutra na dan Muke Gospodnje, i osobito otkrivanja i ljubljenja Križa naći ćemo se opet ovdje u crkvi sv. Ante u 19h kada počinju obredi Velikog Petka.
 
 

 

PETAK MUKE GOSPODNJE – VELIKI PETAK

Danas, iznimno jedini dan u godini nema mise već se posebnim bogoslužjem spominjemo Kristove muke. Ona za nas nije znak poraza već očitovanja Isusove ljubavi do kraja.
U prvome dijelu čitamo biblijsku poruku iz proroka Izaije o sluzi patniku. To je slika Isusa, čije ćemo se muke spomenuti danas prema opisu sv. Ivana evanđeliste. Nakon pjevanja Muke uslijedilo je kratko tumačenje te poruke fra Maria Radmana, gvardijana i župnika, a onda nakon kratke šutnje uslijedila je Sveopća molitva – s jedanaest nakana. Isus je svoj život stavio u službu svih ljudi jer je Njegova ljubav bila sveobuhvatna, svima je donio spasenje i život. Molitvom sudjelujemo i mi u toj sveopćoj ljubavi našega Spasitelja.
Drugi dio vrhunac današnjega obreda je Otkrivanje Križa i klanjanje Križu on je znak i sredstvo našega spasenja. Kroz to vrijeme pjevalo se poznati pučki napjev: Puče moj što učinih tebi? Prigodom klanjanja Križa ili poslije svih obreda, vjernici su mogli ostaviti u košarici kod križa dar za održavanje ‘Božjega groba’ u Jeruzalemu i za potrebe Svete Zemlje.
Na kraju, u trećem dijelu pristupili smo Pričesti – i tako se na otajstven način sjediniti s Kristom koji je umro i uskrsnuo. Budući da je danas jedini dan u godini kada se ne slavi Misa, pričestit ćemo se s hostijama koje su pohranjene od jučerašnje Mise večere Gospodnje.
 
 

 

USKRSNO BDIJENJE U SVETOJ NOĆI

Večerašnjim bogoslužjem vazmenog bdijenja Crkva je stigla do samog vrhunca svetog trodnevlja: muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista.
Ove noći kršćani bdiju. Od starine ova je noć na poseban način sveta za sve one koji su prihvatili Krista. Po starodrevnoj predaji ova je noć posvećena Gospodinu i njegovoj pobjedi nad smrću. Najbitnije: sigurna je činjenica da nas Bog iz smrti izvodi u život. O tome smo slušali, pjevali, molili – sve doživljavali i uz pomoć obreda, simbola i radnji.
Slavlje Vazmenog bdijenja razdijeljeno je u četiri dijela: Služba svjetla, Služba riječi, Služba krsnog slavlja i Euharistija.
Dočekali smo novi dan – Uskrs. Neka cijeli Vaš život bude ispunjen zanosnom hvalom u čast uskrslom Gospodinu za Njegovu žrtvu kojom nas je ”u svojoj divnoj ljubavi”, spasio i otkupio. Doista, On jedini može otvoriti vrata koja smo čvrsto zatvorili u svojim strahovima, izliječiti naše rane i dati nam puninu života. A najbolja čestitka za sve nas će biti, ako ova vazmena slavlja budu poticaj i snaga za aktivnije i kvalitetnije uključivanje u život naše župne zajednice.
Neka uskrsni blagoslov siđe također i na sve plodove naših ruku, na uskrsna jela, koja smo danas blagoslovili, moleći da i preko zajedničkog blagovanja zaživimo obnovljenim obiteljskim životom.
 
 
Povezani članci

Najnovije vijesti