NaslovnicaMINISTRANTIUvođenje ministranata u službu poslužitelja oltara

Uvođenje ministranata u službu poslužitelja oltara

Posljednje nedjelje Crkvene godine, na svetkovinu Krista Kralja, na dan kad su u Splitu zaređeni za svećenike deset đakona, u našoj župi proslavljeno je svečano uvođenje osam dječaka i jedne djevojčica u službu poslužitelja oltara.

Nakon ulazne procesije i čitanja njihovih imena novi ministranti su, držeći nove ministrantske haljine, svečano potvrdili svoju spremnost za služenje kod Kristovog oltara. Župnik je blagoslovio haljine i dok se crkvom širio glas naših tića – dječjeg zbora „Ljiljani“ ministranti su obukli svoje haljine. Sve haljine izradile su vrijedne ruke naše župljanke Ane Ljubice koja je svoj, Bogom dan, talent stavila u službu svoje župne zajednice.

U svojoj homiliji župnik fra Mario Radman upozorio je da ne smijemo zaboraviti da pored Kristovog Kraljevstva postoji i još jedno kraljevstvo – ono Sotonino koje nas poziva da mu se pridružimo. Zlo se predstavlja kao pravo rješenje naših problema, kao sredstvo za uspješno postizanje ciljeva. Sotonino kraljevstvo zarobljava i uništava. Cilj mu je uništiti sve ono plemenito i božansko u čovjeku.

Izabrati Isusa Krista za svoga Kralja znači pokazati da smo Kristovi podanici, da Krista slijedimo, da Krist upravlja našim mislima, riječima i djelima i time omogućimo da Kristovo kraljevstvo zasja u svoj svojoj ljepoti. Neka nas njegova ljepota očara, oduševi, osvoji da ovaj svijet po nama postane ljepše mjesto, sretnije za čovjeka, pravednije za obespravljene, radosnije za tužne i darežljivije za one koji su u oskudici. Neka Kristova kraljevska vlast obuhvati naša srca, a njegova ljubav, preko nas, dotakne srca naših bližnjih.

Nakon homilije ministranti su, praćeni budnim okom njihovog voditelja, dugogodišnjeg ministranta Ante Alduka, svečano prinoseći na oltar prinosne darove – misal, kalež, korporal, patenu, palu, kadionik, lađicu… – čitavoj zajednici predstavili liturgijske predmete koje koriste u svojoj ministrantskoj službi.

Svojim svečanim ali i ozbiljnim ponašanjem pokazali su da su svjesni preuzete odgovornosti i da su dostojni službe u koju su primljeni.

Prije blagoslova župnik je potaknuo vjernike na molitvu za sve ministrante ali i za duhovna zvanja jer se često upravo i prva razmišljanja o svećeničkom i redovničkom pozivu rađaju ministirajući.

Čestitke i prigodne darove ministranti su primili po završetku svete mise na domjenku koji je upriličen.

 

Povezani članci

Najnovije vijesti