NaslovnicaNovostiSlavlje prve Svete pričesti (7.5.2023.)

Slavlje prve Svete pričesti (7.5.2023.)

Na 5. uskrsnu nedjelju, 8. svibnja 2023. godine u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu pod svetom misom u 9.30 sati sakrament prve svete pričesti primilo 41 dijete, 19 dječaka i 22 djevojčica. Prvu svetu pričest podijelio je gvardijan i župnik fra Mario Radman. Svečano sveto misno slavlje svojim su pjevanjem obogatili članovi dječjega zbora “Ljiljani” pod ravnanjem prof. Tine Banovac, dok su u crkvi u klupama uz prvopričesnike bili i njihovi roditelji, braća i sestre, te uža rodbina. U ime svih roditelja, majka petero djece Diana Juranić pozdravila sve prvopričesnike i zaželjela im da spoznaju Božju milost u vremenu koje je ispred njih, da se uvijek oslanjaju na Njegovu snagu i zaštitu. U ovom svečanom trenutku, kako za same prvopričesnike i njihove roditelje tako i za cijelu župnu zajednicu, kad dječica prvi put primaju živog Krista u svoje nevine duše, fra Mario Radman u svojoj kratkoj propovijedi je djeci naglasio kako će danas po prvi puta primiti Isusa u maloj bijeloj hostiji. „U ispovijedi ste dan prije očistili svoju dušu i svoje srce, i takvi uvijek trebamo biti kada ćemo ići na pričest, očistiti iznutra svoju dušu i svoje srce.


Ovdje pokraj oltara piše „Ja sam put i istina i život”. Krist nam je Put, u Kristu je Istina, Krist nam daje život. Samo on, nitko drugi. Nema drugog načina za nas kršćane. Mi trebamo prijeći osobno taj put. Nitko ga drugi ne može prijeći umjesto nas. Zato nas Krist sve danas poziva da – iznova osvježeni milošću njegova uskrsnuća – obnovimo svoju povezanost s Njim, da je učvrstimo. I da u toj povezanosti rastemo i sazrijevamo – do punine, do potpune sjedinjenosti s njim, svojim uskrslim i proslavljenim Gospodinom.“ Nakon homilije prvopričesnici su, uz upaljene svijeće obnovili svoja krsna obećanja. Očekujući najsvečaniji trenutak ovog misnog slavlja prinijeli su misne darove: hostije, kruh, vino i vodu, kalež, Bibliju, svijeću, buket ruža i izrekli svoje molitve Gospodinu. Sklopljenih ručica i s radošću na licu, praćeni glasovima dječjeg zbora „Ljiljani“, pristupali su stolu Kristovom i prvi put primili malu bijelu Hostiju, Hostiju ljubavi, Hostiju Života. Nakon svete pričesti, dragom Bogu i svima koji su im na bilo koji način pomogli da ova njihova radost bude potpuna, recitalom i pjesmom su uputili zahvale. A kad su svi zajedno zapjevali, njihovi dječji glasovi i dirljive riječi pjesme dotakli su mnoga srca, a i izmamili pokoju suzu.

Po završetku ovog susreta s Kristom u otajstvu kruha, župnik je zahvalio prije svega dragom Bogu, roditeljima i samoj djeci, ali i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli svečanom odvijanju ovog misnog slavlja. Zajednička fotografija koja će im ostati trajni spomen ovog trenutka, molitvenik i krunica koju će ponijeti svojim kućama neka im bude poticaj za trajno druženje s Kristom u osobnoj molitvi kako bi svojim životom bili svjedoci Nebeskog Oca koji ljubi i prašta.

Fotografije možete pregledati i preuzeti na poveznici

 

Povezani članci

Najnovije vijesti