NaslovnicaNovostiPROSLAVA SVETOG ANTE

PROSLAVA SVETOG ANTE

Bog utjehe i nade svakom čovjeku pruža mogućnost izbora, mogućnost vratiti se na izvor i izreći svoj „Da“ Gospodinu.

I ovogodišnja pobožnost 13. utoraka sv. Anti kao i sadržajem bogata devetnica uoči svetkovine sv. Ante Padovanskog, zaštitnika župe i samostana na Šubićevcu, koju smo započeli riječima pape Pia XI. “Per Antonium ad Jesum (Po Anti k Isusu.)” jedna je od prilika koju Bog stavlja pred nas. Prilika je to da po primjeru sv. Ante koračamo prema Kristu, a svakodnevno blagujući Njegovo Tijelo postanemo žive „Pokaznice“ koje će ovom svijetu otkrivati Božje lice.

 

A odgovore na pitanje kako postati i ostati Božje lice u ovom svijetu, pružali su nam, razmatrajući Božju Riječ kroz život i djelo sv. Ante kao i svjedočeći o svojim životnim iskustvima, propovjednici  tijekom ove devetnice, svatko na svoj osebujan način. Fra Mario Radman, župnik i gvardijan predslavio  je misno slavlje prvog dana, a nakon njega, fra Ivan Dominik Iličić, OP, studentski kapelan Riječke nadbiskupije, fra Tino Labrović, župnik Potravlja, fra Josip Serđo Ćavar, OFM, odgojitelj hercegovačkih bogoslova u Zagrebu, mon. Franjo Komarica, biskup banjalučki, vlč. dr. sc. Odilon Singbo, svećenik iz Benina i kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu i fra Lazar Perica, OFM, župnik Bilica i bolnički kapelan u Šibeniku.

Vjerujemo da su neke od riječi ovih propovjednika došle do srca svakog vjernika, da su ga potakle na duboko propitkivanje ispravnosti svoga životnoga hoda i da je iskoristio priliku da u cjelonoćnom klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, pred živim Kristom donese odluku o promjeni svoga srca.

Kroz ovih devet dana naša crkva odisala je zajedništvom, ali ne samo župljana,  nego i svih onih koji po zagovoru sv. Ante, sveca svega svijeta, žele od Boga izmoliti Njegove milosti.

U animiranju misnih slavlja, pored Župskog zbora sv. Ante, dječjeg zbora „Ljiljani“ i benda „Talita kum“ uključili su se i dječji zborovi iz Čiste Velike i Bilica.

Tijekom devetnice održane su i glazbeno – duhovne večeri i to humanitarna izložba Živane Gojanović i Nevena Jakovljevića, a sva sredstva prikupljena prodajom slika autori su odlučili pokloniti Sisačkoj biskupiji stradaloj velikim potresem. Upriličena je i humanitarna večer za hrvate iz Banjalučke biskupije. Tom prigodom vjernici su kupnjom knjiga i svojim prilozima sudjelovali u pomoći Banjalučkoj biskupiji, a i proveli ugodne trenutke u druženju i pjesmi s ocem biskupom Franjom. Održan je i koncert učenika Glazbene škole Ivana Lukačića.

Fotografije devetnice možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

Na sam dan svetkovine sv. Ante, tijekom jutarnjih sati, održane su četiri svete mise za bolesnike i djecu, uz blagoslov djece, kruha i ljiljana.

Večernje svečano euharistijsko slavlje, kojem je prethodila procesija s kipom sv. Ante, predslavio  je mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski, u koncelebraciji s fra Mariom Radmanom, fra Božom Čurčijom, fra Nikolom Čurčijom i don Rokom Glasnovićem.

Otac biskup velikom broju okupljenih vjernika, primjerom sv. Ante, ističući njegove kreposti želio je pokazati da iako mislimo da pred Bogom vrijede samo velike, herojske stvari da svaki čin i onaj najmanji, ali učinjen iz ljubavi ima pred Bogom neprolazne vrijednosti. Antin put je put za nasljedovati, za ostvariti kršćanski život i doći Bogu. I danas nas sv. Ante naučava živjeti po Evanđelju, po Kristovoj zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu, uvijek željeti drugima samo dobro, ravnati se po Kristovom zlatnom pravilu, ne činiti drugom što ne bi želio da on učini tebi.

Kako bi svijet mogao preko noći postati drugačiji kad bi ljudi prihvatili Evanđelje, zavapio je otac biskup i postavio svima pitanje – učimo li mlade onim najvažnijim vrijednostima u životu, vrijednost Božjih zapovijedi, sakramentalnom životu i trajnoj povezanosti s Bogom, onim vrlinama o kojima je sv. Ante tako često propovijedao, požrtvovnosti, velikodušnosti, spremnosti na žrtvu, ljubav prema Bogu i bratu čovjeku, poštenju i pravednosti, zajedništvu, krepostima poniznosti, skromnosti, poslušnosti i strpljivosti. Bog daje različite dare, za svakog ima svoj put i ulogu, ali svi smo pozvani izgrađivati Tijelo Kristovo u svijetu, Crkvi i narodu Božjem i u jedinstvu vjere upoznavati Sina Božjeg Spasenja.

Na kraju euharistijskog slavlja fra Mario Radman zahvalio je ocu biskupu, a ministranti su mu uručili i prigodne poklone kao znak zahvalnosti na ustrajno služenje Božjem narodu i sudjelovanju u obilježavanju svetkovine zaštitnika naše župe. Fra Mario je zahvalio braći svećenicima koji su sudjelovali, fra Silvestru Boti koji neumorno i ustrajno, poput sv. Pia čisti duše okaljane grijehom. Zahvalio je zborovima, župnom i dječjim, ministrantima kao i svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i organizaciji devetnice i obilježavanja ove svetkovine. Srdačno je pozdravio generalnog konzula Republike Hrvatske u Australiji gospodina Ivicu Glasnovića, koji je boravio u samostanu na Šubićevcu i pridružio se ovom euharistijskom slavlju. A najveću zahvalu uputio je našem nebeskom Ocu koji nas okuplja i neprestano obasipa svojim milostima i neizmjernom ljubavlju.

 

 

Povezani članci

Najnovije vijesti