NaslovnicaNovostiProslava svetkovine sv. Ante u Župi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu

Proslava svetkovine sv. Ante u Župi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu

Franjevački samostan i župa sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu, svečanom procesijom s kipom i relikvijom sv. Ante i euharistijskim slavljem, koje je predslavio p. Stjepan Ivan Horvat, u koncelebraciji s fra Mariom Radmanom, gvardijanom i župnikom i braćom franjevcima, proslavila je svetkovinu svog nebeskog zaštitnika.

Za samu svetkovinu pripravili smo se kroz pobožnost „13 utoraka sv. Anti“  i devetnicu. Smisao svake priprave za slavlje svetkovine, kako sv. Ante tako i svih ostalih svetaca, je uskladiti svoj život  sa životom sveca, učiti od njega, nasljedovati ga. A da bi ga nasljedovali moramo ga upoznati, razmatrati njegov život. Prigodu bolje ga upoznati i mijenjati svoj život po uzoru na svečev život imali smo od ožujka kad smo započeli pobožnost „13 utoraka sv. Anti“. Iz utorka u utorak, brojni štovatelji sv. Ante okupljali su se pred cjelodnevno izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom, a vođeni predslaviteljima euharistijskih slavlja osluškivali su Božje poruke koje Bog preko propovjednika, koji su obrađivali pojedine segmente iz života sv. Ante, upućuje svakom od nas.

U tom nizu 13 utoraka euharistijska slavlja predslavili su fra Mario Radman, gvardijan i župnik, fra Josip Klarić, voditelj redovničke kuće Sv. Lovre, fra Ivan Lukač, župnik sv. Ilije, Kljaci i Rođenja BDM, Gradac Drniški, fra Božo Mandarić, župnik sv. Mihovila Lišani i Sv. Ante, Čista Velika, fra Nikola Čurčija, Samostan sv. Ante, Šibenik, don Šime Pleadin, župni vikar u Katedrali i Docu, fra Lazar Perica, župnik Uznesenja BDM, Bilice i Gospe od Zdravlja, Dubrava, fra Jakov Begonja, župnik Uznesenja BDM, Mirlović Zagora, pater Arek Krasicki, župnik Zablaća i Mandaline, fra Ignacije Milan Sladolja, župnik vikar u Gospe van Grada, fra Ante Bešlić, župnik sv. Jeronima, Meterize, fra Žarko Maretić, župnik Bezgrješnog začeća BDM, Crnica i mons. Marinko Mlakić, generalni vikar šibenske biskupije.

Pobožnošću devetnice sv. Anti još intenzivnije smo se, molitvom svete krunice, molitvom sv. Anti, čašćenjem relikvije sv. Ante i euharistijskim slavljima pripravljali za samu svetkovinu. Slavitelji euharistijskih slavlja bili su svećenici različitih crkvenih redova i to: p. Ike Mandurić, Svetište Presvetog Srca Isusova, mon. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, fra Šimun Markulin, prof. na KBF-u Split, župnik Kozice i Zavojana, don Damir Stojić, župnik Župe Duha Svetoga, Zagreb – Jarun, don Josip Šimunović, upravitelj Svetišta hrvatskih mučenika na Udbinu i p. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove. Veliko je to bogatstvo – u zajedništvu primijetiti i isticati različitosti, ali biti usmjereni k istom cilju  – ljubiti Boga i brata čovjeka, biti milosrdan poput Isusa.

Propovijedi možete poslušati na youtube kanalu župe: (https://www.youtube.com/@samostanizupasv.antepadova3104)

Pjevači svojom pjesmom, čitači prenošenjem Božje riječi, oni koji su dekorirali cvijeće, oni koji održavaju crkvu urednom, framaši, naši predslavitelji euharistijskih slavlja tijekom devetnice, a svi predvođeni gvardijanom i župnikom fra Mario Radmanom, u jedinstvu vjere, kao maleni kotačići koji čine skladan mehanizam,  obogatili su sve članove naše župske zajednice kao i goste iz susjednih župa koji su nam se pridružili tijekom ove priprave. 

Na sam dan svetkovine, od ranih jutarnjih sati, na euharistijska slavlja koja su predslavili fra Nikola Ćurčija, fra Žarko Maretić i fra Duje Boban, okupljali su se brojni štovatelji sv. Ante kako bi, po zagovoru sveca čitavog svijeta, za sebe i svoje potrebe od Boga isprosili tražene milosti.

Posebno svečano i radosno bilo je na euharistijskom slavlju u popodnevnim satima kad su blagoslovljena djeca, ljiljani i kruh sv. Ante. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Mario Radman okružen brojnom razdraganom dječicom uz pjesmu dječjeg zbora „Ljiljani“.

 

 

Najsvečanije bilo je na večernjem svečanom euharistijskom slavlju koje je predslavio p. Stjepan Ivan Horvat koji je nakon propovijedi blagoslovio novi kameni ambon, dar tvrtke Kameni zid d.o.o.  kojom upravljaju obitelji Melvan.

Na početku svoje propovijedi p. Stjepan postavio je sebi i svima nama pitanje jesmo li spremni nasljedovati primjer života sv. Ante onako kao što je on nasljedovao Krista. Sveti Ante bio je spreman prihvatiti Božje planove, a odustati od svojih. Savršen je primjer i nama da naučimo reći – Gospodine ti znaš što je najbolje za mene, ali pomozi mi prepoznati što želiš sa mnom učiniti.

Dalje p. Stjepan ističe ono po čemu je sv. Ante bio najpoznatiji, a to je njegovo propovijedanje. Možemo postaviti pitanje zašto je privlačio i zašto još i danas privlači toliko puno ljudi širom svijeta. Zato što je živio sveto, vjerodostojno, zato što je bio spreman i živjeti ono što govori. To je ono što od Ante možemo učiti.

O čemu je propovijedao? Sačuvani tekstovi njegovih propovijedi govore da su to vrlo jednostavne stvari: poziv na obraćenje, poziv na život vjere, poziv na držanje Božjih zapovijedi, poziv na praštanje, milosrđe –  tako jednostavne stvari. Naša vjera vrlo je jednostavna po nauku ali kad je treba živjeti toliko je teška, ali se zato trebamo krijepiti primjerom svetaca.

Svetom Anti bilo je stalo do spasenja svakog čovjeka, svake duše, a na to smo pozvani i svi mi. Pozvani smo svi, i svećenici i laici, svjedočiti o onome zašto dolazimo na euharistijska slavlja, zašto smo vjernici i pronaći način to govoriti drugima, ne samo riječima, nego svojim strpljenjem, svojim služenjem, praštanjem, svojom pravednošću, istinitošću, svojim vjerodostojnim kršćanskim životom.

Propovijed p. Stjepana Ivana Horvata možete poslušati na youtube kanalu župe:

 

Prije završnog blagoslova, fra Mario je uputio hvalu milosrdnom Ocu na svim njegovim dobročinstvima. Zahvalio je predslavitelju euharistijskog slavlja p. Stjepanu Ivanu Horvatu, braći svećenicima, zborovima, framašima, ministrantima, obitelji Melvan na darovanom kamenom ambonu, kao i svima onima koji su sudjelovali u pripremi i organizaciji pobožnosti „13 utoraka sv. Anti“, devetnici a i samog obilježavanje svetkovine sv. Ante te pozvao vjernike na druženje ispred crkve uz piće i jela koja su pripremile vrijedne ruke naših domaćica. Samo slavlje je zaključeno velikim vatrometom.

 

 

 

 

 

Povezani članci

Najnovije vijesti