PRIVREMENO ZAVJETOVANJE I PRIMANJE U OFS – Šubićevac

SVE NA SLAVU TROJEDINOG BOGA!

Prvi privremeni zavjeti i primanje u OFS,

mjesno bratstva u osnivanju „Sv. Ante Padovanski“ – Šubićevac

 

Na 5. nedjelju kroz godinu, 4. veljače 2018. godine za vrijeme svete Mise, koju je predslavio fra Stipe Nimac, predsjednik Konferencije duhovnih asistenata zadarsko-šibenskog područnog bratstva OFS-a „Sv. Nikola Tavelić“, u koncelebraciji sa šest svećenika i to župnika i gvardijana fra Maria Radmana, fra Josipa Repeše, fra Mate Gverića, fra Žarka Maretića, fra Bože Ćurčije, fra Damira Ćire Čikare i fra Ignacija Sladolje, đakona, obavljen je obred svečanog primanja tri kandidatice u OFS i obred privremenog zavjetovanja na godinu dana jedanaest kandidatica. Samom činu prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio duhovni asistent, fra Mario Radman.

Fra Stipe Nimac na samom je početku istaknuo bit franjevačke pobožnosti koja je osvojila i povukla u Kristovo otajstvo samog svetog Franju, a on mnoge – braću i sestre, redovnike i redovnice te vjernike – laike, a to je: poniznost Kristova utjelovljenja i ljubav Velikog Petka.

Krist je Put, Istina i Život, a sveti Franjo neponovljiv, jedinstven, nepopravljiv zaljubljenik u Krista, krajnje jednostavan i originalan. Kao takav, ostaje do danas poticaj i provokacija te poput sv. Pavla, nakon obraćenja, Krist mu postaje SVE u svemu, a sve ostalo ima vrijednost onoliko koliko je povezano s Kristom. I što je osobito bitno – sv. Franjo nikoga nije upućivao na sebe, još manje navezivao.  On očekuje od onoga koji ga slijedi na Kristovu putu da se ostvari u originalnosti koju je Bog u njega posijao.

Razumjeti sv. Franju i nasljedovati ga znači uzeti Evanđelje i otvoriti se Duhu Svetomu da djeluje i usuditi se reći: Gospodine, imam samo Tebe za učitelja! I, uistinu, živjeti Isusa koji daje život i vodi u život i svjedočiti ga u obitelji, među braćom i sestrama u župi, u bilo kojoj stvarnosti života.

Pristupiti OFS-u preuzeti je odgovornost za Božju ljubav na zemlji, vratiti se sebi, otkriti sebe u Bogu, cijeniti se, jer čovjek je stvoren na sliku Božju. Ni teško, ni lako, ali jedino što može mijenjati lice zemlje – ostvariti se u Punini – sve uglaviti u Krista, koji je Glava Crkve, a mi Njegovi udovi.

Prepuna crkva, snaga zbornog pjevanja te sam obred, uistinu je obilježio ovaj svečani događaj u našoj župi. Na kraju misnog slavlja, fra Mario se zahvalio svima koji su se odazvali, uzveličali i doprinijeli ovom svečanom činu, i sestrama koje su primljene i koje su dale zavjete do fra Mate Gverića, nekadašnjeg župnika, pok. župnika Bože Morića do fra Josipa Repeše koji je pokrenuo i oživio tek osnovano bratstvo. Dobro sjeme uvijek ima šansu da urodi obilatim plodom. Zahvalio se svim uzvanicima – gostima, svima koji su na bilo koji način utkali sebe u ovaj veliki događaj za Župu, za samu Crkvu.

Fra Josip Repeša, također se zahvalio sestrama na odluci te pozvao i druge da se pridruže i povećaju veliku Franjinu obitelj.

Sestra Svemirka Marić, ministra Zadarsko – šibenskog područnog bratstva, također se zahvalila sestrama koje su pristupile OFS-u i dale prve privremene zavjete i time odlučile biti svjedoci Franjine ljubavi u nasljedovanju Krista, poštivajući ustrojstvo kroz Statut, Pravila i generalne konstitucije

Voditeljica bratstva u osnivanju „Sv. Ante Padovanski“, Nevena Jakelić podijelila je radost trenutka, zahvalila se svima na podršci – ljubavi koja čuda čini i pozvala da odgovorimo na Franjin moto života – biti ljubav koja ljubi – evo me, Gospodine!

Nakon zajedničke fotografije, fra Mario je sve pozvao na produženo zajedništvo – Agape – blagovanje onoga što su vrijedne ruke župljanki priredile.

Ovo izvješće završit ćemo porukom i pitanjem za sve, za cijelu Crkvu Božju: Ako ne nosimo Kristovu ljubav koja je slava Očeva, vidljiva i svemoguća, čemu služe naša djela!?

A, slava Očeva očitovat će se u prihvaćanju Isusa Krista, darujući Mu svoj život, stavljajući Mu se na raspolaganje svom snagom, dušom i umom – da bi Očeva ljubav, Trojstvena ljubav, pulsirala u svakom stvorenju. Sad je vrijeme milosti!

Primimo je i svjedočimo – budimo živo Evanđelje! Usvojimo Pavlovo „ne živim više ja nego Krist živi u meni“ i Franjino „Bog moj i sve moje“ do punine ministerijalnog i kraljevskog svećeništva! Živimo duhovno očinstvo i duhovno majčinstvo kao snaga koja obnavlja Crkvu iznutra – prikazujući ponizno i predano svoj život Bogu, kao žrtve žive, svete i Bogu ugodne.

Marija, Majka Crkve, Majka Isusova i Majka naša, vodila nas k Sinu svome u poniznosti svoga Bezgrešnog srca!

Mir i dobro!

 

[facebook=https://www.facebook.com/pg/Samostan-i-%C5%BDupa-Sv-Ante-Padovanskog-%C5%A0ibenik-560202880979737/photos/?tab=album&album_id=589153631417995 width=700 social_plugin=false ]