NaslovnicaNovostiMonodrama Roberta Kurbaše ‘Ispit savjesti’

Monodrama Roberta Kurbaše ‘Ispit savjesti’

U organizaciji Franjevačkog samostana i župe sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu večeras je u nedjelju, 5. 11. 2023. u samostanskoj dvorani gostovao glumac Robert Kurbaša odigravši monodramu Ispit savjesti temeljenu na eseju Tina Ujevića.
Kurbaša se tako za ovu prigodu publici predstavio kao dramaturg, glumac i redatelj. Između originalnih tekstova, proze velikog pjesnika Tina Ujevića, on postavlja pitanja i traži odgovore — o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, ali i odgovore na izazove vlastite savjesti.
Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću — ispit savjesti koji glumca, ali i gledatelja vodi do katarze. Jer teme kojih se dotiču Ujević i Kurbaša svevremenske su pa predstava tjera na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti. No znamo, ne bave se svi ispitivanjem savjesti, ne prebiru po svojoj duši svakodnevno, takvih je sve manje, jer živimo u vremenu kada biti savjestan prema drugima i sebi i nije neka vrlina.
Predstava je obogaćena i glasom Jelene Bosančić, koja je predstavljala ulogu duše, te glazbom čiji je autor Miki Nopling.
Gvardijan i župnik, fra Mario Radman, zahvalio je svima koji su svojim dolaskom poduprli ovakva nastojanja te izrazio nadu da će u budućnosti moći ugostiti još dobrih i lijepih kazališnih predstava.
 
Povezani članci

Najnovije vijesti