NaslovnicaNovostiMisa za ubijene fratre od 1942. do 1948.

Misa za ubijene fratre od 1942. do 1948.

U prigodi obilježavanja „Dana mučenika Provincije“, uprava Provincije je odredila misu zadušnicu za mučenike redovnike Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Spomen mučenika obilježavamo svake godine 24. rujna, na dan kada su ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Ovoga dana prisjećamo se mučeničke smrti četrdeset i četvorice redovnika koji su, od 1942. do 1948., ubijeni za «križ časni i slobodu zlatnu, samo zato što su bili Hrvati i kršćani, odnosno katolički svećenici.
Za ubijene fratre u crkvi sv. Ante u Šibeniku na Šubićevcu u subotu 24. rujna 2022. u 19 sati slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Mario Radman, gvardijan i župnik, uz koncelebraciju fra Žarka Maretića, fra Nikole Ćurčije i fra Jakova Begonje. Na početku slavlja fra Jakov Begonja, župnik Mirlović Zagore, pročitao je imena ubijenih fratara.
Mučeništvo, koje se dogodio za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, užasan je zločin protiv vjere i čovječnosti, za koje još nitko nije odgovarao. Svi su oni, kao i drugi hrvatski mučenici, svećenici i redovnici, podnijeli muku i smrt, kao i Isus Krist na križu, iz ljubavi prema nama, da bismo mi živjeli u slobodi Lijepe naše. U toj prigodi, ispred glavnoga oltara, postavljena je slika ubijenih franjevaca i upaljena 44 voštanice.
Podignimo i mi pogled na Isusa Krista raspetoga, čije nam probodeno srce trajno naviješta neiscrpnu Božju ljubav i neograničeno Njegovo milosrđe. Tom božanskom milosrđu povjerimo sve hrvatske mučenike, posebno našu braću fratre te divne zvijezde u kraljevstvu RASPETOGA MUČENIKA.
 
 
 
 
Povezani članci

Najnovije vijesti