NaslovnicaNovostiFOTOGRAFIJE KRIZME 12.05.2018.

FOTOGRAFIJE KRIZME 12.05.2018.

U našoj župi Sv. Ante Padovanskog u subotu, 12. svibnja 2018. godine ukupno 13 krizmanika i 18 krizmanica primilo je sakrament svete potvrde. Nakon svečane procesije u ime svih krizmanika i krizmanica, te u ime svih kumova i roditelja, Matea Rak i Nikola Polić uputili su mons. don Marinku Mlakiću, generalnom vikaru, predslavitelju misnog slavlja,  pozdrav uz molbu da im udijeli sakrament svete potvrde kako bi po tom sakramentu na poseban način primili dar Duha Svetoga koji će ih svojim svjetlom i snagom učvrstiti u vjeri i ljubavi.

Nakon što su krizmanici navijestili Božju Riječ, u svojoj homiliji, predslavitelj misnog slavlja  pokazao je razumijevanje za  mnoga nesnalaženja i zbunjenosti koju osjećaju mladi, jer ulaskom u svijet odraslih otkivaju tugu, žalost, nesreću … postavljaju si mnoga pitanja – Koje je njihovo mjesto u svijetu? Kako otkriti mudrost življenja? Na ta i mnoga druga pitanja Bog nam daje odgovore, Bog nam želi dati radost, želi da živimo Božanskim životom. Na nama je da u Bogu tražimo ono što jesmo, da sebe tražimo u onom daru života koji nam je Bog dao, a on je jedinstven. Da se međusobno ne uspoređujemo jer Bog nam je svima dao dovoljno da već sada možemo doživjeti, osjetiti Božju ljubav i radost, da možemo živjeti i ostvariti lijep život.

Don Marinko je pozvao krizmanike da ovaj sakrament shvate kao ogromno bogatstvo, kao jedan ogroman talent koji Bog daje, ali koji ne smiju zakopati nego da ga pokušaju umnažati kako bi od njega živjeli i oni i svi oko njih, živjeli istinskim životom i doživjeli Božju radost.

Od roditelja i kumova očekuje se da krizmanicima budu podrška u onome što žele i na što ih Bog poziva, da surađuju s Božjim darom. Krizma je početak jedne nove stvarnosti u životu krizmanika, ali i sviju nas jer krizma kao sakrament se ne obavlja nego se krizma živi.

Roditelji i kumovi tu ste zato da im pomognete svojim iskrenim vjerničkim životom, da zajedno živite dar koji nam je Svemogući udijelio, poručio je na kraju homilije predslavitelj misnog slavlja.

Uz plamen svijeća upaljenih s uskrsne svijeće koja simbolizira Isusa Krista – vječno i neprolazno Svjetlo, krizmanici su obnovili svoja krsna obećanja i tako svjesno i osobno prihvatili ono što su kao djeca primili pristankom svojih roditelja, kumova i kršćanske zajednice.

Nakon tog čina, dok je župna zajednica molila za krizmanike,  don Marinko Mlakić je krizmanicima, koji su pristupali u pratnji svojih kumova, udijelio sakrament svete potvrde. Krizmanici su se time na potpuniji i osobniji način uključili u Crkvu, potpunije se „ucijepili“ u otajstveno Kristovo Tijelo, na potpuniji način postali članovi Božjeg naroda koji su sposobni ali i obvezatni sudjelovati u poslanju Crkve i preuzeti u njoj službe i odgovornosti.

Misno slavlje nastavljeno je sveopćom molitvom koju su uputili novopotvrđenici i  prinosom darova – kruha, vina, kaleža, Biblije, križa, maslinovog ulja i košare plodova te Euharistijskom službom.

Na samom kraju zahvale je, u ime svih krizmanika, uputila Loreta Škenber  i župnik fra Mario Radman koji je zahvalio mons. Marinku Mlakiću kao i svima koji su sudjelovali u uređenju i pripremanju ovog svečanog događaja te članovima župnog zbora „Sv. Ante“ i voditeljici Tini Banovac koji su animirali ovo misno slavlje.

Uspomena na svetu krizmu, crvena ruže u znak pažnje i ljubavi i prikladni poklon, knjiga „Youcat“, koje je krizmanicima podijelio fra Mario, neka im budu poticaj za rast u vjeri, ljubavi i nesebičnom davanju sebe za druge.

 

[facebook=https://www.facebook.com/pg/Samostan-i-%C5%BDupa-sv-Ante-Padovanskog-%C5%A0ibenik-560202880979737/photos/?tab=album&album_id=639273043072720 width=750 social_plugin=false ]

Povezani članci

Najnovije vijesti