NaslovnicaNovostiDAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA...

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Župa sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu svečano je obilježila DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE.
Svečano euharistijsko slavlje u 18h predvodio je fra Mario Radman, župnik i gvadijan, uz koncelebraciju fra Šimuna Markulina, prof. na KBF-u u Splitu.
Nakon mise u velikoj samostanskoj dvorani prikazan je dokumentarni film Jakova Sedlara PLAVI KAPUTIĆ – 30 godina poslije. Dakako, odmah je to asocijacija na prizor sa snimke BBC-ja koja je obišla svijet – uplakano lice šestogodišnje djevojčice Željke Jurić u plavom kaputiću, okružene apokaliptičnim prizorima razrušenog i spaljenog Vukovara, dok korača u koloni što tužno napušta grad, 18. studenoga 1991. godine. Željka Jurić i taj prizor i danas su snažni simboli vukovarske epopeje – grada i njegovih stanovnika.
Nakon filma uslijedio je MIMOHOD sa lampionima ulicama četvrti Šubićevac.
Važan je današnji spomen za hrvatsko društvo i pogubno je zanemariti nosive događaje pojedine zajednice. U porođajnim bolima obrane domovine ujedno je sjeme najvećih vrijednosti od kojih Hrvatska treba živjeti. Sve ono što simbolizira Vukovar, važno je polazište za naše suvremeno hrvatsko društvo.
 
Povezani članci

Najnovije vijesti