DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Župa sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu svečano je obilježila DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE.
Svečano euharistijsko slavlje u 18h predvodio je fra Mario Radman, župnik i gvadijan, uz koncelebraciju fra Šimuna Markulina, prof. na KBF-u u Splitu.
Nakon mise u velikoj samostanskoj dvorani prikazan je dokumentarni film Jakova Sedlara PLAVI KAPUTIĆ – 30 godina poslije. Dakako, odmah je to asocijacija na prizor sa snimke BBC-ja koja je obišla svijet – uplakano lice šestogodišnje djevojčice Željke Jurić u plavom kaputiću, okružene apokaliptičnim prizorima razrušenog i spaljenog Vukovara, dok korača u koloni što tužno napušta grad, 18. studenoga 1991. godine. Željka Jurić i taj prizor i danas su snažni simboli vukovarske epopeje – grada i njegovih stanovnika.
Nakon filma uslijedio je MIMOHOD sa lampionima ulicama četvrti Šubićevac.
Važan je današnji spomen za hrvatsko društvo i pogubno je zanemariti nosive događaje pojedine zajednice. U porođajnim bolima obrane domovine ujedno je sjeme najvećih vrijednosti od kojih Hrvatska treba živjeti. Sve ono što simbolizira Vukovar, važno je polazište za naše suvremeno hrvatsko društvo.