DAN MUČENIKA PROVINCIJE

U nedjelju, 27. rujna 2020., slaveći Dan mučenika naše Provincije, u franjevačkom samostanu i župi sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu obilježeno je sjećanje na naše fratre koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću. Svetu misu predvodio je fra Mario Radman, župnik i gvardijan, uz koncelebraciju braće franjevaca koji žive samostanu.
Na početku je o. Gvardijan kratko uveo u euharistijsko slavlje, a potom je pročitao imena ubijenih franjevaca.
U homiliji je o. Gvardijan, na temelju nedjeljnih svetopisamskih tekstova, poručio kako “četrdeset i četiri fratra, koji su položili svoje živote, nisu gledali prvo na sebe, nego na Krista, na Crkvu i svoju Domovinu. Svaki je od njih, da je bio sebičan i gledao samo na sebe, mogao lako spasiti svoj zemaljski život, odnosno izbjeći progone, osude i smrt. No ostali su vjerni Kristu i njegovu Evanđelju znajući da je samo u zajedništvu s Bogom istinski život. Ovo današnje slavlje treba nam biti poticaj i opomena da i sami budemo uvijek vjerni Kristu, trudeći se, u svemu i do kraja, živjeti po Božjoj riječi. Tom Božanskom milosrđu povjerimo sve hrvatske mučenike, posebno našu braću fratre, te divne bisere u kraljevstvu raspetoga Mučenika“, rekao je između ostalog o. Gvardijan.
Svetu misu, svojim pjevanjem animirao je bend TALITA KUM.
Nakon mise u velikoj župnoj dvorani vjernici su bili pozvani na predavanje koje je imao fra Žarko Maretić, župnik u Dubravi, na temu: fra Rafo Kalinić, žrtva svoga svećeništva.
[embedsocial_album id=”bc18e6f303bbf9665e8d6c0e08260f37d30ed3ba”]