NaslovnicaNovostiDan mučenika Provincije Presvetog Otkupitelja

Dan mučenika Provincije Presvetog Otkupitelja

Povodom obilježavanja Dana mučenika Provincije Presvetog Otkupitelja, u crkvi Sv. Ante na Šubićevcu, u utorak 24. rujna 2019. godine misu zadušnicu predslavio je fra Jakov Begonja, a u koncelebraciji su bili fra Mario Radman, župnik i gvardijan, fra Vice Lucić, fra Žarko Maretić, fra Nikola Ćurčija, Fra Mirko Klarić, fra Božo Ćurčija, fra Mate Gverić, fra Mate Topić i fra Lazar Perica, a ispovijedao je fra Silvestar Bota.

Dan mučenika Provincije obilježava se upravo na dan kada su ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. To je dan sjećanja na 44 fratra ubijena za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, od 1941. do 1948. godine, koji su svoje živote dali za svoj narod, Domovinu i Krista.

Na početku ovog misnog slavlja fra Mario Radman pročitao je imena svih 44 fratra kojih se danas sjećamo, za čije duše molimo.

Predslavitelj, uvodeći nas u ovo misno slavlje, istaknuo je  da je ovo prigoda da se podsjetimo na žrtvu koju su ovi nevini fratri podnijeli, da nam njihova žrtva bude poticaj da se i sami dublje ucijepimo u Crkvu Kristovu, da sami bolje shvatimo što nam Krist poručuje kada kaže da onaj tko nije kadar uzeti svoj križ i ići za njim nije ga ni dostojan, da dublje i izvjesnije uronimo u bilo onoga tko smo, što smo i što želimo.

U svojoj propovijedi fra Jakov Begonja pokušao je približiti nam razloge zbog kojih su ubijena 44 fratra Provincije i oko 600 svećenika, redovnika i redovnica kao i velik broj nevinih civila. Pokušao je probuditi svijest da ne nasjedamo na laži koje su sijane dugi niz godina i desetljeća. Neki žele i danas, istim lažima ušutkati ovaj narod i one koji im žele pružiti pravu istinu. Iz tog razloga, moleći za ovu našu pokojnu braću, molimo za nas same da nas Bog učvrsti. Moleći za njih molimo i za cijeli naš narod da se snagom ljubavi suprostavi svakoj mržnji, da cijeli naš narod spozna da sloboda od Boga dolazi i da molitvom možemo sačuvati slobodu koju nam je Bog darovao u liku države zvane Hrvatska. Čuvajmo je da bi u njoj mogli slaviti Boga, da bi slobodno mogli izražavati svoju ljubav prema čovjeku i prema Crkvi Kristovoj, poručio je fra Jakov.

Čitava propovijed fra Jakova Begonje može se poslušati na

Na kraju misnog slavlja, prije blagoslova, molila se molitva odriješenja.

Povezani članci

Najnovije vijesti