NaslovnicaNovostiDAN MUČENIKA PROVINCIJE

DAN MUČENIKA PROVINCIJE

U Franjevačkom samostanu i samostanskoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu je obilježen „Dan mučenika Provincije“. Svetu misu zadušnicu za mučenike redovnike Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, predvodio je gvardijan i župnik fra Mario Radman a u koncelebraciji su bili fra Žarko Maretić, fra Nikola Ćurčija i fra Krešimir Mikulić.
Spomen mučenika se obilježava svake godine 24. rujna, na dan kada su ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Ovoga dana prisjećamo se mučeničke smrti četrdeset i četvorice redovnika koji su, od 1942. do 1948., ubijeni za «križ časni i slobodu zlatnu, samo zato što su bili Hrvati i kršćani, odnosno katolički svećenici. To mučeništvo, koje se dogodio za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, užasan je zločin protiv vjere i čovječnosti, za koje još nitko nije odgovarao. Svi su oni, kao i drugi hrvatski mučenici, svećenici i redovnici, podnijeli muku i smrt, kao i Isus Krist na križu, iz ljubavi prema nama, da bismo mi živjeli u slobodi Lijepe naše. U toj prigodi, ispred glavnoga oltara, postavljena je slika ubijenih franjevaca i upaljeno 44 voštanice.
Na početku svete mise gvardijan fra Mario je pročitao sva imena franjevaca koja su mučki ubijena. Dakako, jasno je i posve nedvojbeno da su fratri podnijeli mučeništvo zbog komunističkog nasilja u to vrijeme po nalogu samog partijskog vrha – i to samo zato što su bili katolički svećenici.
U svojoj homilija gvardijan je rekao da: mi kao kršćani i učenici Isusa Krista ne smijemo šutjeti, pa makar nas to stajalo života. To od nas traži vjernost Kristu, vjernost koju smo mu obećali kada smo povjerovali.
Naš hrvatski narod na žalost kroz povijest prolazio je mnoga mučeništva. Ni jedno nije bilo tako strašno kao razdoblje u kojem su bili ubijeni i franjevci koje danas spominjemo i čiju žrtvu slavimo. Oni su ugrađeni u našu povijest, ali oni su i zalog naše budućnosti. Neka nas sve nadahnjuju za hrabro svjedočenje naše vjere, za vjernost Bogu i Domovini, neka zagovaraju naš hrvatski narod pred licem Božjim!
Molimo danas za naše mučenike, franjevce–mučenike, da ih Gospodin što prije nagradi vijencem slave u vječnosti. Molimo Gospodina i da budu što prije uzdignuti na čast oltara, kako bi bili još jači primjer svim vjernicima da izdrže sve kušnje i ostanu Bogu vjerni.
Molimo se danas, braćo i sestre, i njima, našim franjevcima mučenicima, da nas zagovaraju pred Bogom, da nam izmole hrabrost vjere, da svjedočimo pred herodima ovoga svijeta Božji svijet ljubavi, mira i svakog dobra.
Nakon svete mise u samostanskoj dvorani je prikazan dokumentarni film ”ISTINA ĆE VAS OSLOBODITI”. Film obrađuje uzroke i zločine koji su se dogodili na području čija je pastoralna skrb povjerena franjevcima provincije Presvetoga Otkupitelja-Split.

 

Povezani članci

Najnovije vijesti