Blagovijest

U župi sv. Ante u Šibeniku na Šubićevcu u petak, 25. ožujka 2022. svečano je proslavljena svetkovina Navještenja Gospodinova ili kako mi Hrvati kažemo – Blagovijest.
Zaista, svetkovina koju slavimo uistinu je blagovijest, to jest radosna vijest. Slavimo ono o čemu smo slušali u današnjemu evanđelju: poznati događaj kada je anđeo Gabriel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti i roditi sina, Isusa koji će biti mesija. Samo ime Isus znači Bog spašava, to jest Spasitelj.
Navještenje Gospodinovo početak je našega spasenja. Mi najčešće smatramo Božić, Kristovo rođenje, važnijim od današnje svetkovine jer su ga tada mogli vidjeti i radovati mu se i drugi, no danas slavimo Kristovo utjelovljenje – čas kada je začet, kada je postao dijete, to jest čovjek. To nam je osobito vrijedno jer je Isus svojim utjelovljenjem postao nama sličan u svemu, osim u grijehu.
Na poziv pape Franje da se današnju svetkovinu Blagovijesti – Navještenja Gospodinova, posveti Rusija i Ukrajina Bezgrešnom Srcu Marijinu te je pozvao sve biskupe svijeta da mu se pridruže u ovoj molitvi, stoga i mi, kao župna zajednica smo se okupili u 17h u crkvi Sv. Ante na Šubićevcu molitvom krunice s nakanom za mir, zatim u 17.30h uslijedila je pobožnost križnog puta, da bi sve zaključili zajedničkim slavljem sv. mise u 18h, te na kraju izmolili molitvu za mir i posvetu čovječanstva, posebno Rusije i Ukrajine Bezgrješnomu Srcu Marijinu.
Na današnju svetkovinu zahvalimo dragomu Bogu što nas je otkupio jer njome počinje naše otkupljenje, naše spasenje. I prihvatimo Isusa Krista, kao svojega Spasitelja, onakvom vjerom kakvu je imala Blažena Djevica Marija.
Povezani članci

Najnovije vijesti