NaslovnicaNovosti3. UTORAK NA ČAST SV. ANTE

3. UTORAK NA ČAST SV. ANTE

I ovog 3. utorka u našoj župi nastavljena je pobožnost 13. utoraka sv. Anti. Svetu misu predslavio je fra Krešimir Mikelić, župnik sv. Danijela na Danilu u koncelebraciji s fra Mariom Radmanom, župnikom i gvardijanom.
Kao konačni cilj u životu svakog čovjeka Bog je postavio Kraljevstvo nebesko. Svoga Sina poslao je na Zemlju i upravo je Kristov život proglas Kraljevstva nebeskog. Kako postići taj cilj, vječno je pitanje svakog čovjeka kroz povijest. Odgovor je samo jedan – svetošću. Svetost nije pridržana samo za svece, svetost postižu mnogi, ne čudesima nego vjerom i ispravnim odnosom prema sebi, svemu stvorenom i Bogu.
Bog dar vjere nudi svakom čovjeku, a čovjekov odabir je prihvatiti dar ili ne. Prihvaćajući taj dar rastemo, izgrađujemo se u vjeri, kao što su činili sveci, i mijenja se naš odnos prema stvorenom svijetu, prema čovjeku, prema Bogu. To je taj iskorak koji Bog traži od nas. Taj iskorak čini čovjeka drugačijim i s takvim čovjekom ugodno je biti. On nas uči ne samo svojim riječima nego prvenstveno svojim životom. To je u stvari svetost. Nisu samo sveti oni koji su svetima proglašeni, svatko tko napravi taj iskorak prema prihvaćanju Božjeg nauma, nauma spasenja i čini što je volja Božja, korak po korak, ide k svetosti a time i prema Kraljevstvu nebeskom.
Ovim jednostavnim ali potpuno jasnim riječima, u svojoj propovijedi fra Krešimir nam je pokazao put kojim svaki vjernik treba koračati.
Svetu misu pjesmom su animirali članovi benda „Talita, kum“.
Ovog 3. utorka u molitvi sv. Anti i na slavlju svete mise sudjelovali su i župljani župe sv. Danijela sa Danila koji su zajedno sa svojim župnikom priredili ugodno iznenađenje domaćinima. Nakon zajedničkog slavljenja Gospodina, pozvali su domaćine na druženje uz bogato pripremljenu trpezu. Bila je to prigoda za bolje upoznavanje.
Fra Krešimir kao vrsni poznavalac „pučke umjetnosti“, u šaljivom tonu, citirao je i pjesme o sv. Anti nastale među pukom. Narod se tijekom vremena suživio sa životom mnogih svetaca i upravo je to vidljivo kroz pjesme, koje su uglavnom u desetercu, i koje se prenose narodnom predajom. O sv. Anti kao jednom od omiljenijih svetaca postoji niz takvim pjesama, a neke od njih su:

„Sveti Ante s pomoć Svetog Duva dušu kripi i obitelj čuva.“

„Sveti Ante, svetac cilog svita, milost daje za viru ne pita.“

„Sveti Ante, gore na Nebesin, zeru vire na Zemlju donesi“

[embedsocial_album id=”d2ca801830155dea8dd0a0d11bca5d75dde43794″]

Povezani članci

Najnovije vijesti