NaslovnicaNovosti14. OBLJETNICA POSVETE ŽUPE

14. OBLJETNICA POSVETE ŽUPE

14. obljetnica posvete samostana i samostanske crkve sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu obilježena je 15. studenoga 2021. godine svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Boris Čarić, ekonom Provincije Presvetog Otkupitelja, u koncelebraciji s braćom svećenicima, fra Mariom Radmanom, gvardijanom i župnikom, fra Žarkom Maretićem i fra Nikolom Ćurčijom.
Euharistijskom slavlju prethodio je već tradicionalni molitveni susret za roditelje prvopričesnika i krizmanika. Katehezu je održao fra Mario Radman, nakon čega se molila Gospina krunica.
Predslavitelj euharistijskog slavlja, fra Boris, s dugogodišnjim pastoralnim djelovanjem u Njemačkoj, u hrvatskoj misiji u Münchenu, na početku svoje homilije ističe dva istaknuta križa utisnuta u zidove crkve, a u središtu posvećeni kameni oltar. Taj oltar mjesto je na kojem se uistinu odvija Pasha, to je mjesto spasenja, mjesto otkupljenja. Doći u ovu građevinu od kamena i betona ne znači doći i biti sam, već znači doći u Dom Gospodnji u zajedništvo Isusa Krista, u zajedništvo Spasitelja, u zajedništvo onoga koji uvijek iznova želi probuditi našu nutrinu, uvijek iznova je želi umiriti, blagosloviti i potaknuti na idući korak djelovanja. Naš život prolazi na ovome svijetu i uvijek mora biti usmjeren prema trenutku konačnog otkupljenja i spasenja kojega trebamo, u predanju svom Gospodinu, zaslužiti slušajući Njegovu Riječ. Želi nas poučiti svojom Riječju, pokazati svojim primjerom da požrtvovnost ima otkupiteljsku, ozdraviteljsku i darovateljsku moć koja će nas jedino istinski ispuniti kao osobu. Ali isto tako želi nas pročistiti, a pročišćenje jest iscjeliteljski blagoslov s pozivom na Evanđeoski život, a to je poziv na život u radosti, na život u svijesti mira, život u svijesti mogućnost da u životnu situaciju upravo ugradimo ono što nam je Gospodin darovao, a to je Božanska moć Riječi, Božanska moć djelovanja, Božanska moć darivanja. Samo tako ćemo svaki svoj dan ispuniti Božanskim blagoslovom, samo tako ćemo svaki naš istinski susret posvetiti u Riječi Božjoj. U crkvi, u Domu molitve Gospodin prebiva i dijeli čovjeku svoje darove, čovjeku koji je otvoren, koji je ponizan, koji je spreman na pokajanje. Dijeli mu darove svojega Duha Svetoga, a po tim darovima ga upućuje da ide, živi, govori i djeluje u istinskom miru, zaključio je fra Boris svoju homiliju.

Snimku Homilije možete poslušati na youtube kanalu župe

Euharistijsko slavlje animirao je župski zbor sv. Ante uz vodstvo Josipe Klarendić.
Na samom kraju euharistijskog slavlja fra Mario je zahvalio svima koji su se okupili oko stola Gospodnjeg, roditeljima koji su se odazvali pozivu na molitvu, zboru i voditeljici, ministrantima, braći svećenicima, a posebno fra Borisu koji je prihvatio i uzveličao ovo svečano euharistijsko slavlje. Zajedničkim druženjem i blagovanjem pripremljenih jela i pića, zaključeno je još jedno obilježavanje posvete samostana i župske crkve.

Povezani članci

Najnovije vijesti