NaslovnicaNovostiSprovod i misa za pok. fra Matu Topića

Sprovod i misa za pok. fra Matu Topića

U utorak, 29. prosinca 2020., održani su sprovodni obredi za fra Matu Topića, koji je nakon kratke bolesti, uzrokovane korona virusom, blago u Gospodinu preminuo u ranim jutarnjim satima 27. prosinca 2020. u bolnici u Šibeniku u 68. godini života, 50. redovništva i 42. svećeništva. Fra Mate je bio član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, a „sestrica smrt“ pohodila ga je na službi predstojnika redovničke kuće na Gorici i bolničkog kapelana u Šibeniku, a redovito je slavio misna slavlja i u kući matici šibenskih franjevki od Bezgrješne.
Sahranjen je u franjevačkoj grobnici na šibenskom gradskom groblju Kvanj. Slavlje sprovoda započelo je u 14 sati, a predvodio ga je fra Mario Radman, gvardijan i župnik na Šubićevcu. Uz vjernike Krešimirova grada, rodbinu, prijatelje i znance, sprovodnim obredima prisustvovali su i svećenici, među kojima mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, fra Marko Mrše, provincijal, don Tomislav Puljić, dekan, i drugi. I mnoge redovnice koje djeluju u Šibeniku molile su za pokoj fra Matine duše.
Nakon ukopa, u samostanskoj crkvi sv. Ante Padovanskog slavljena je misa zadušnica za pok. fra Matu, a predsjedao je šibenski biskup Rogić. Koncelebrirao je provincijal fra Marko, gvardijan fra Mario i još 15-ak svećenika. Obredničar kod slavlja bio je fra Lazar Perica, a liturgijsko pjevanje animirali su članovi vokalnog sastava „Cor Christi“. Kako je i bilo najavljeno, euharistijsko slavlje s početkom u 15 sati uživo je prenosila Facebook stranica franjevačkog samostana na Šubićevcu, što su mogli pratiti svi oni koji zbog ograničenja uslijed pandemije nisu mogli doći u Šibenik.
Biskup Tomislav Rogić kazao je u homiliji da prikazuje svetu misu za pokojnog fra Matu Topića, koji nas je napustio u neobičnim vremenima; kada je strah od bolesti i smrti prisutniji nego inače. „Opraštamo se od njega i molimo Boga za fra Matu, koji je među nama bio znakom nade, vjere i pouzdanja u Boga. Osobito po svojoj službi bolničkog kapelana koju je tolike godine s puno ljubavi vršio. Često se susretao s osobama koju su ga trebale na smrtnom času da im donese Isusa, da ih s Isusom pomiri, da moli za njihovo ozdravljenje ako je Božja volja i pripremi ih za susret s Ocem nebeskim. Znao je reći: ‘Evo vraćam se od bolesnika. Podijelio sam svete sakramente. Molili smo za snagu i ozdravljenje a sada što Bog da. Sve je u Božjoj ruci’.“
„Tako smo se i mi svi posljednjih tjedana molili za fra Matu kad je njega Bog stavio na posljednju kušnju i dao mu križ bolesti. I zadnji put kad smo se čuli, prije pogoršanja, bio je pun vedrine i nade, kako će se uskoro vratiti svojoj službi. Gospod je odlučio drugačije. Plemenitu dušu fra Mate bolima je pročistio i pozvao k sebi. Sve je u Božjoj ruci!“, kazao je biskup Rogić.
Biskup je istakao da je fra Mate svojom jednostavnošću i svjedočenjem vjere uspijevao približiti Krista vjernicima, osobito najpotrebnijima koji su u teškoćama bolesti tražili Božju snagu i utjehu. To je bila vjera u kojoj je živio, djelovao i nosio se s poteškoćama, pouzdajući se od Gospodina. Mons. Rogić mu je zahvalio na svjedočanstvu vjere, svećeničkog i redovničkog služenja; blizini i toplini kojom je zračio i mnoge zadužio.
Na kraju misnog slavlja oproštajne govore izrekli su fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Željo Tolić, župnik u Slivnu, i fra Mario Radman, gvardijan.

Povezani članci

Najnovije vijesti