Franjevački samostan i Župa sv. Ante Šubićevac

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBAVIJESTI (25. srpnja – 1. kolovoza 2021.)

Svete mise nedjeljom u: 8, 9.30 i 19 sati. Svete mise preko tjedna u: 7 sati.

17. nedjelja kroz godinu

PONEDJELJAK

(26. srpnja)

Sv. Joakim i Ana, roditelji Bl. Dj. Marije (Spomendan)
SRIJEDA

(28. srpnja)

POBOŽNOST SV. JOSIPU nakon jutarnje mise u 7 sati.
ČETVRTAK

(29. srpnja)

sv. Marta (Spomendan)  

Pozivamo vjernike na euharistijsko klanjanje u 20h u crkvu sv. Ante.

SUBOTA

(31. srpnja)

sv. Ignacije Lojolski, prezbiter (Spomendan).
NEDJELJA

(1. kolovoz)

18. NEDJELJA KROZ GODINU. Sv. mise su: 8, 9.30 i 19h.

Na dan sv. Marije Anđeoske ili Porcijunkule, koja se slavi 2. kolovoza, može se dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni ako dođemo u bilo koju franjevačku crkvu (baziliku, župnu crkvu ili svetište) te obavimo ono što je propisano za dobivanje oprosta, i to počevši od podneva 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza. Osoba koja želi dobiti potpuni Porcijunkulski oprost mora ispuniti sljedeće uvjete:

– pohoditi crkvu,

– izmoliti „Oče naš“ i „Vjerovanje“,

– pristupiti sakramentu sv. ispovijedi,

– pričestiti se,

– izmoliti molitvu na nakanu sv. Oca.

Oprost se može zadobiti samo jedanput na dan, a kao pripravu na taj milosni događaj može se učiniti jednodnevni post i temeljitiji ispit savjesti kao priprava za svetu ispovijed, što naravno nije obvezno niti spada u uvjete za oprost. Otvorenje oprosta u crkvi sv. Ante započinje molitvom u 12 sati. Oprost se može dobiti jedanput i može se namijeniti za sebe samoga ili za pokojnika.

Potpuni oprost je otpuštenje vremenite kazne za grijehe kojih je krivnja već otpuštena po sakramentu ispovijedi, odnosno, dobivanje potpunog oprosta nije zamjena za sakrament ispovijedi. Naime, svaki teški grijeh ima dvostruku posljedicu: raskida naše zajedništvo s Bogom i lišava nas vječnog života. Oproštenje od vječne kazne ostvaruje se oprostom od krivnje i obnovom zajedništva s Bogom po sakramentu ispovijedi. Ali pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji, pokorom i zadovoljštinom, bilo poslije smrti u stanju nazvanom čistilištem. No Crkva, vlašću koju je primila od Gospodina, vjernicima može dodjeljivati oproste i od tih vremenitih kazni za grijehe. Ona to čini udjeljujući milosti iz tzv. duhovne riznice Crkve, po zaslugama Isusa Krista i općinstva svetih, pomažući na taj način kršćanima, ali i potičući ih na vršenje djela pobožnosti, pokore i ljubavi. Neka nam svima Gospodin udijeli svoje milosrđe.

 

Započelo je ljetno vrijeme.

Neka naše oblačenje i odjeća kojom dolazimo u crkvu

ne povrijedi dostojanstvo svetoga Božjeg hrama!

Exit mobile version