ZNANSTVENI SKUP Ecce Homo! Medicinski i teološki pristupi

Hrvatsko katoličko liječničko društvo – Podružnica Split i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu

Podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) u suradnji sa Katedrom za dogmatsku teologiju sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu organizirala je znanstveni skup pod temom ”Ecce Homo! Medicinski i teološki pristupi”.

Skup je organiziran povodom dvadeset i pete obljetnice osnutka splitske podružnice HKLD-a te je bio određena vrsta nastavka prethodna dva skupa iz 2001. godine: ”Vjera i zdravlje” te iz 2013. godine: ”Pastoral bolesnika”.

Na inicijativu dr. Kaje Bućana, nit vodilja ovog skupa bile su postaje križnoga puta kroz koje se promatralo ljudski smisao patnje i bolesti u svjetlu Kristova otajstva trpljenja. Osim četrnaest postaja križnog puta, dodana je i petnaesta postaja koja se bavila Isusovim uskrsnućem od mrtvih koja osvjetljava smisao svih prethodnih četrnaest postaja. Glavna tema koja se protezala u svim izlaganjima jest odnos liječnik-bolesnik-duhovnik.

Svaku od postaja križnog puta obradili su i kratko izložili eminentni stručnjaci u medicini i teologiji, profesori s medicinskih fakulteta u Splitu i Zagrebu, priznati kliničari te profesori s katoličkih bogoslovnih fakulteta i teoloških učilišta u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Izložene teme svakog predavača u obliku znanstvenih članaka okupljene su i objavljene u zborniku  pod naslovom: MATELJAN, A. (ur.): Ecce Homo! Medicinski i teološki pristupi. Zbornik radova znanstvenog skupa, Split 16. ožujka 2018., Split, Crkva u svijetu, 2018.

Iako je skup bio namijenjen prvenstveno medicinskim stručnjacima, nije ostavio ravnodušnim niti jednog slušatelja. U više navrata su predavači istaknuli, da unatoč svim znanstvenim i medicinskim otkrićima i pomagalima koje današnji svijet ima i kojima raspolaže, ništa ne može ukloniti iz čovjekova života patnju, bol, bolest i smrt. Te granične situacije koje zahvaćaju čovjekov život može osvijetliti i osvjetljava jedino Isus Krist u otajstvu svoje muke, smrti i uskrsnuća.

Nikolina Gović