NaslovnicaNovostiZAVJETNO HODOČAŠĆE sv. Ani u Kosovo kod Knina 26. 7. 2022.

ZAVJETNO HODOČAŠĆE sv. Ani u Kosovo kod Knina 26. 7. 2022.

Župa sv. Ante u Šibeniku na Šubićevcu organizirala je ZAVJETNO HODOČAŠĆE sv. Ani u Kosovo kod Knina 26. 7. 2022. Procesiju i svetu misu u 10.30h je predvodi fra Mario Radman, gvardijan i župnik u Franjevačkom samostanu i Župi sv. Ante u Šibeniku na Šubićevcu.
Polazak u 8.30h ispred crkve sv. Ante na Šubićevcu započelo je povijesno hodočašće naše župe sv. Ani u Kosovo kod Knina. Molitvom krunice, razmišljanjima i povijesnim činjenicima u koje nas je uvodio naš župnik i gvardijan fra Mario bila su nam uvod u samo slavlje današnjeg blagdana.
Dolaskom na sveto hodočasničko mjesto kod crkve sv. Ane u Kosovo dočekao nas je župnik i gvardijan fra Josip Gotovac u Kninu kojeg su hodočasnici rado pozdravili i prisjetili se njegovog boravka kada je bio župnik na Šubićevcu. Hodočasnici su imali priliku obaviti svoje zavjete, ispovjediti se i pripremiti za procesiju i svetu misu.
Fra Mario nam je u propovijedi približio lik sv. Ane i Joakima, njihovu vjeru u Boga jer bili su takvi ljudi, da se ugledamo na njih, da vjerujmo u Gospodina koji je prisutan i u našim susretima i u našim životima i sigurno će biti života i više radosti.
Nadalje, propovijednik je rekao da smo došli ovdje danas na ovo sveto mjesto učiniti spomen na našu braću i sestre, da „ne zaboravimo baštinu što nam namriješe!“ A baština koju nam namriješe je velika i važna, obvezujuća za našu sadašnjost i budućnost: treba nam otkriti i svjedočiti pravu istinu o onome što se njima i s njima ovdje dogodilo… Jer oni su i istina o nama, oni su i naša istina… „Istina će vas osloboditi“, rekao je Isus.
Kronika župe sv. Ante u Kninu i spisi arhiva biskupskog ordinarijata Banja Luke, i mnoga druga svjedočanstva svjedoče da je na današnji dan 1941. godine, župnik župe Drvar vlč. Waldemar Maximilian Nestor došao sa svojim župljanima na hodočašće, ovdje svetoj Ani na njezin blagdan, kako je to i prije bio običaj. Došli su moliti za svoje obitelji za svoju djecu za svoj narod.., da kao oboružani jedino svojim krunicama kao svojim oružjem.
Sutradan je bila nedjelja, pa da župljani koji su ostali u Drvaru ne bi bili bez mise, župnik je s hodočasnicima sjeo u „Šipadov“ vlak uskog kolosijeka… Na tromeđi Bosne, Dalmacije i Like, oko Trubara, vlak su zaustavili četnici… Pobunjenici su napali vlak, župnika, izvukli iz vlaka i s njime skupinu hodočasnika, okrutno ih poubijali a tijela im bacili u jamu Golubinjaču. Dakako, bez milosti, bez suda i ukopa, bez križa i spomena…
Istoga dana su u Bosanskom Grahovu i okolnim selima srpski ustanici (četnici i „gerilski“ komunisti) poubijali Hrvate. Župnika vlč. Jurja Gospodnetića su četnici zarobili i 10. kolovoza, nakon okrutnog mučenja nabili na ražanj i pred njegovom majkom ga živoga ispekli… Slična sudbina zadesila je i vlč. Krešimira Barišića u Krnjeuši..,
Dakle, današnji blagdan, iznad svih drugih dana, nam govori koliko je važan jak i vjeran primjer naših hodočasnika, naših roditelja, prvih uzora u vjeri, za nas, tako da možemo vidjeti iznad svih ometanja našeg vremena i upoznati ljubav, milosrđe i milost Božju. Bez jakih roditelja, djeca ne rastu s osjećajem osobne neovisnosti. Obitelj koja se oblikuje po Kristovu učenju: po Božjoj ljubavi prema nama, po Njegovu praštanju, strpljivosti i velikodušnosti.
Mi svetu Anu zazivamo kao zaštitnicu. No, bilo bi dobro zamoliti je za jednu drugu milost, a njeno ime baš znači „milost“ ili „korist“. Biti ne samo naša zaštitnica, nego biti naš roditelj i dio naše obitelji! Uči nas, sveta Ano, vodi nas i budi nam uzor: O Sveta Ano, kao što si stajala uz Joakima u zahvalnosti pred Gospodinom za dar Blažene Djevice Marije, molimo te posreduj za nas pred prijestoljem Svevišnjega Boga da i mi možemo imati: Duha snage, koji daje nadu u vremenu kušnje! Put molitve, koji daje utjehu u vremenu očaja! Neustrašivost vjere, koja daje hrabrost u tami! I iznad svega srce koje surađuje s Božjom voljom. Na slavu Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga. Jednoga Boga u vijeke vjekova, zaključio je svoju propovijed fra Mario.
Nakon misnog slavlja i okrepljeni duhovnom snagom hodočasnici su se uputili na zajednički ručak u Knin uz rijeku Krku. Okrijepljeni tjesno uz pjesmu i molitvu vratili smo se u Šibenik svjedočeći današnji blgdan svojim obiteljima i milostima koje smo zadobili.
 
Povezani članci

Najnovije vijesti