NaslovnicaNovostiTRODNEVNICA I PROSLAVA SVETKOVINE SV. FRANJE

TRODNEVNICA I PROSLAVA SVETKOVINE SV. FRANJE

Svetkovina sv. Franje Asiškog proslavljena je u utorak, 4. listopada 2022. godine u samostanskoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Mario Radman, gvardijan i župnik.

Franjo uvijek nov i autentičan inspiracija je za mnoge pa su tako i propovjednici tijekom trodnevnice, koja je prethodila samom danu proslave svetkovine sv. Franje, okupljenima prenijeli djelić Franjine karizme, potičući i sebe i sve nas na nasljedovanje Franjinog života. Jer svece častimo ne samo da bi posredovali za naše nakane već ih Bog stavlja pred nas prvenstveno da od njih učimo, da se poput njih, u poniznosti i jednostavnosti, predamo u ruke Božje.

Prvog dana, fra Nikola Ćurčija, ispovjednik u našem samostanu i župi, propovijedao je o Porcijunkuli, malenoj crkvici Svete Marije Anđeoske koja se naziva i majkom svih franjevačkih crkava. To mjesto Franjo je osobito ljubio, ono je obilježilo čitav njego život. U njoj su osnovana sva tri franjevačka reda, u njoj se braća sastaju na zajedničku molitvu, u njoj je Franjo od Boga isprosio oprost za duše, u njoj je i preminuo.

Vjera je milosni dar Božji koji se rasplamsava djelovanjem Duha Svetoga u srcima onih koji taj Božji dar prihvate. Imamo li mi danas vjere? Kolika je naša vjera? Je li manja od gorušičinog zrna? Pitanja su koja je pred nas stavio fra Ignacije Milan Sladoja, župni vikar u Gospe van Grada, propovjednik drugog dana trodnevnice.

Snimka propovijedi na youtube kanalu župe:

A da vjere ima u srcima dvadesetak mladih naše župe svjedoči i njihovo pristupanje franjevačkoj mladeži. Prepoznali  su Franju kao onoga koji ih vodi Kristu i dali obećanje da će, kroz godina dana, slijediti stope sv. Franje živeći evanđeoskim životom. Svečani obred primanja i obećanja predvodio je fra Mario Radman, duhovni asistent koji usmjerava i prati mlade na putu njihovog duhovnog rasta.

 

Trećeg dana trodnevnice svečano euharistijsko slavlje predslavio je fra Ante Udovičić, župnik u Gospe van Grada u koncelebraciji s jedanaest svećenika samostanskog okružja. Propovjednik je u svojoj snažnoj i nadasve poticajnoj propovijedi iznio okvire Franjinog djelovanja pa navodi:

„Temelji života sv. Franje i svakog čovjeka koji se želi njime nadahnjivati su Isus Krist, Evanđelje, Sveta Katolička Crkva i Pravilo.

Isus Krist mu je uzor i upravo cijela Europa bi trebala ponovo napraviti restart upravo po primjeru sv. Franje i onoga kojega je izbacila, a u čijim se temeljima upravo krije, trebala bi ga vratiti i on bi joj trebao biti uzor, a to je Isus Krist. Za sv. Franju je Isus Krist uzor, jedini, nema drugoga… a Franjo je most po kojem možemo nesmetano prepoznati Isusa Krista kao uzor.

Ako je Isus Krist uzor, Evanđelje je vođa. Tko je vođa  u mome životu? Tko je vođa našim političarima u vođenu ove naše države? Tko je vođa svjetskim vođama naroda?

Treća stvarnost na koju nas poziva sv. Franjo je Sveta Katolička Crkva, ona mu je Majka. Sv. Franjo više časti svećenike nego svece i anđele. Zašto? Pa po rukama svećenika ja primam Krista, odrješenje grijeha. Danas se Sveta Crkva Katolička eliminira. Zašto je došlo do toga da se Crkva eliminira? Crkva nije više autentična, a upravo  nas sv. Franjo poziva da budemo autentični.

I četvrto što je također ključno je Pravilo. Pravilo je bitno. A čemu nas Franjo uči po pitanju svog pravila? Uči nas da pravilo mora i treba štititi dostojanstvo čovjeka na način da taj isti čovjek u svom dostojanstvu prianja uz Isusa Krista, po Evanđelju i unutar Svete Katoličke Crkve.“

Snimka propovijedi na youtube kanalu župe:

Po završetku euharistijskog slavlja, u sjećanje na Franjin odlazak u zagrljaj sestrici smrti i prelazak s ovoga svijeta nebeskom Ocu, proslavljen je obred preminuća sv. Franje – ”Memoria Transitus”

 

Na sam dan svetkovine sv. Franje, ulaznom procesijom s križem sv. Damjana, započelo je svečano večernje euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Mario Radman, gvardijan i župnik u koncelebraciji s fra Antom Vukušićem i fra Žarkom Maretićem.

Završno večer fra Mario je u svojoj propovijedi iznio niz detalja iz Franjinog života, o njegov mladosti, trenutku Franjinog susreta s Kristom pred križem sv. Damjana, susretu s gubavcem, Franjinog obraćenja, njegovog življenja Evanđelja kako bi se što više suobličio Kristu, događaju na gori La Verna gdje je primio rane samog raspetog Krista, njegovom preminuću, o prekrasnoj bazilici u kojoj   je položeno svečevo tijelo. Za istaknuti je o Franjinoj radosti pa navodi: „Franjo je bio veliki svetac i radostan čovjek. Zbog svoje jednostavnosti, svoje poniznosti, svoje vjere, svoje ljubavi prema Kristu, svoje dobrote prema svakom muškarcu i svakoj ženi, bio je radostan u svakoj situaciji. Naime, između svetosti i radosti postoji dubok i neraskidiv odnos. Jedan je francuski pisac rekao da na svijetu postoji samo jedna žalost: ta da ne budemo sveti. Promatrajući svjedočanstvo svetoga Franje, shvaćamo da se u ovome krije tajna istinske radosti: postati sveti!“

 

Fra Mario je propovijed završio pozivom da se obratimo Blaženoj Djevici Mariji koju je Franjo ljubio nježnom ljubavlju, onim istim riječima Asiškog siromaha:

Sveta Djevice Marijo,

nijedna od žena rođenih na svijetu nije ti nalik,

kćeri i službenice svevišnjega Kralja i nebeskog Oca,

Majko presvetoga Gospodina našega Isusa Krista,

zaručnice Duha Svetoga: moli za nas

kod svoga presvetoga ljubljenog Sina, Gospodina i Učitelja.

Euharistijska slavlja, tijekom ovih dana, animirali su duhovni bend „Talita kum“, dječji zbor „Ljiljani“ i župski Zbor Sv. Ante Padovanskog.

Tijekom ova četiri dana bilo je i prigode za zajednička druženja i agape nakon euharistijskih slavlja, a posebno smo u zajedništvu i radosti proslavili s našim mladima njihov ulazak u framu i njihovo, javno izrečeno obećanje nasljedovati Franju.

Neka nam sve ove riječi, izgovorene tijekom ova četiri dana, budu poticaj za uzeti Evanđelje u ruke, čitati ga, razmatrati ga i živjeti ga autentično poput sv. Franje, vječnog zaljubljenika u Krista. 

 

Tekst: Mirjam Tomljanović, OFS

Povezani članci

Najnovije vijesti