NaslovnicaNovostiTrajno zavjetovanja i primanje u OFS-a (19.2.2023.)

Trajno zavjetovanja i primanje u OFS-a (19.2.2023.)

Na sedmu nedjelju kroz godinu, 19. veljače 2023. godine, u Franjevačkom samostanu i župi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu, Ivica Škenber i Ivica Ercegović, članovi Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva sv. Ante Padovanskog, preko večernje svete mise, pred okupljenom župnom zajednicom su obećali živjeti Evanđelje po primjeru utemeljitelja sv. Franje Asiškog. U Franjevački svjetovni red primljen je Tomislav Krnčević.
Svečano euharistijsko slavlje predslavio je fra Mario Radman, gvardijan, župnik i duhovni asistent bratstva u koncelebraciji s fra Božom Čurćijom, župnikom i duhovnim asistentom mjesnog bratstva u osnivanju ”sv. Ivana Krstitelja” s Konjevrata.
Evanđelje ove nedjelje, a koje je nastavak na Evanđelje prethodne nedjelje, Kristov je ustav, manifest koji pred svakog vjernika stavlja, našim ljudskim očima gledano, pretežak zadatak – biti savršen poput Oca nebeskog. Je li to moguće? Na to pitanje odgovor nam je ponudio fra Mario kroz svoju propovijed.
Zar bi naš Otac pred nas stavio zadatak koji nismo sposobni izvršiti? Već smo krštenjem pozvani na svetost, biti poput Oca. Svjestan je Bog naših slabosti, nesavršenosti, grijeha… ali On nas ljubi, svakoga od nas… „jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima“ (Mt 5, 45). Na nama je truditi se kroz život ići putem svetosti, a na tom putu pomoć nam mogu biti brojni sveci, ako im dopustimo. Naša tri brata, poput mnogih laika širom svijeta, odabrali su slijediti najvećeg među svecima, onoga kojeg jedinog zovemo drugi Krist – alter Christus – svetog Franju, siromaška iz Asiza. I danas Franjo osvaja srca ljudi svojom ljubavlju prema Kristu, Mariji, bratu čovjeku i svemu stvorenom. Hodati Franjinim putem najsigurniji je put ostvarenja svetosti na koju smo pozvani, a to nam otvara vrata Kraljevstva nebeskog. Jesmo li dovoljno odvažni krenuti tim putem?
Nakon propovijedi, obredom zavjetovanja i primanja predsjedao je fra Mario kao svjedok Crkve i svog Reda, a ministra Nevena Jakelić u ime Crkve i Bratstva primila je obećanje evanđeoskog života dvojice braće i primila brata u Red kako bi započeo vrijeme formacije i stjecanja iskustva života u bratstvu.
Nakon obreda zavjetovanja i primanja ministra je braći uručila tau, znak Reda, a primljenom bratu Evanđelje i Pravila Franjevačkog svjetovnog reda.
Na kraju euharistijskog slavlja fra Mario je čestitao braći, zahvalio svima koji su svojom nazočnošću uzveličali ovo euharistijsko slavlje, a posebno članovima drugih mjesnih bratstava koji su se odazvali pozivu. Zatim je Nevena Jakelić, ministra Mjesnog bratstva sv. Ante Padovanskog izrazila svoju veliku radost zbog ovog posebnog događaja. Poseban jer su se zavjetovala dva muškarca, a jedan je ušao u Red. Veliko je to bogatstvo za naše Bratstvo. Izrazila je i radost zbog hrabrosti mladih muškaraca, muževa i očeva naše župe koji javno svjedoče svoju vjeru na koljenima i s krunicom u ruci poput mnogih muškaraca u našoj Domovini. Radosna je i zbog naših mladih koji se slijedeći sv. Franju okupljaju kao Franjevačka mladež i sudjeluju u aktivnostima naše župe. Bog za svakog od nas ima jedinstven plan koji moramo otkriti, a možda je za nekog od prisutnih upravo Božji plan slijediti Franju i biti član Franjevačkog svjetovnog reda. Promišljati nam je i razlučivati Božji plan u našim životima i taj plan i ostvariti.
Nakon zajedničkog fotografiranja svih članova Područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda i članova Franjevačke mladeži druženje je nastavljeno u ugodnom razgovoru i blagovanju jela i pića koja su pripremile vrijedne ruke domaćina.
Tekst: Mirjam Tomljanović, OFS-a
Foto: Ivana Radan
 
 
Povezani članci

Najnovije vijesti