NaslovnicaNovostiŠesti korizmeni petak

Šesti korizmeni petak

Pri kraju ovog korizmenog vremena, posljednjeg korizmenog petka okupljeni vjernici razmatrali su postaje Križnog puta koje je pripremio fra Tomislav Brekalo, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, nekad župnik Bilica, a danas dušobrižnik HKM u Berlinu. Križni put, kao i svetu misu predvodio je fra Mario Radman, župnik i gvardijan, a u koncelebraciji je bio fra Marko Đerek, đakon.

Tijekom ove Korizme svećenici koji su predvodili svete mise obradili su kroz propovijedi sve sakramente osim sakramenta ženidbe. O sakramentu ženidbe progovorio je fra Mario u svojoj propovijedi posljednjeg korizmenog petka.

U današnje vrijeme kad se, po statističkim podacima, svaki treći brak u Hrvatskoj raspada potrebno je snažno progovoriti o združivanju muškarca i žene po sakramentu braka. Muškarac i žena stvoreni su jedno za drugo i trebaju se jedno drugom predati u potpunoj jednakosti i do kraja. Po Božjem naumu, ujedinjujući se u sakramentu ženidbe, prestaju biti dvoje i postaju „jedno tijelo“.

Mojsijev zakon, po kojem je rastava, zbog okorjelosti srca, bila dozvoljena Isus dokida i obnavlja plan koji je Bog imao od početka  s muškarcem i ženom, plan koji ne može biti ostvaren ako se ženidbena veza prekine. Isus zaključuje, što Bog združi, čovjek neka ne rastavi.

Ljubav ženidbenih drugova za sv. Pavla treba biti kao ljubav kojom je Krist ljubio svoju Crkvu.

Uzroci lošeg stanja braka i obitelji mogu biti mnogi, razlozi su različiti. Ipak uspjeh ili promašaj braka u prvom redu ovisi o osobnom angažmanu muža i žene, o njihovom osobnom zalaganju i svakodnevnom rastu u ljubavi. Jedan od bitnih razloga neuspjeha mnogih brakova je loša pripravljenost za brak. Priprava za brak ne počinje tek predbračnim tečajem. Priprava počinje u obitelji, a nastavlja se kroz kršćansko življenje mladenaštva i djevojaštva. Samo takva priprava za kršćansku ženidbu, a zatim svakodnevni rast u međusobnoj bračnoj ljubavi, mogu biti garancija stabilnosti i uspjeha braka.

Svoju propovijed fra Mario završio je riječima patera Ike Mandurića:

„Brak je put herojstva, u kojem Bog križem i trpljenjem teše dvije grešne duše kako bi ih učinio svetim, i kako bi po toj muci bili sveti i u očima njihove djece. Brak je križ izabran iz ljubavi.“

Na kraju svete mise fra Mario je zahvalio svima koji su ustrajno, kroz korizmene petke, sudjelovali u razmatranju Muke našeg Gospodina uz vjeru da su izlaganja o sakramentima, kroz korizmene propovijedi petkom, pomogla vjernicima u pripravi za temeljno otajstvo naše vjere, otajstvo Muke, smrti i uskrsnuća Kristova.

 

[embedsocial_album id=”ec653ba988706c131abfe999f6adf2501e0c0b86″]

Povezani članci

Najnovije vijesti