NaslovnicaNovostiSakrament sv. Potvrde

Sakrament sv. Potvrde

U  župi Sv. Ante Padovanskog u subotu, 25. svibnja 2019. godine ukupno 24 krizmanice i 13 krizmanika  primilo je sakrament Svete Krizme.

Nakon svečane ulazne procesije, u ime svih krizmanika, te u ime svih kumova i roditelja, Tena Petr i Laura Guskić iskazale su biskupovom izaslaniku, fra Marku Mrše, provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja,   dobrodošlicu uz molbu da im udijeli sakrament svete potvrde kako bi po tom sakramentu na poseban način primili dar Duha Svetoga koji će ih svojim svjetlom i snagom učvrstiti u vjeri i ljubavi. Uz provincijala, predslavitelja ovog misnog slavlja, u koncelebraciji su bili fra Mario Radman, gvardijan i župnik i fra Mate Gverić, dugogodišnji župnik ove župe.

U svojoj homiliji, nakon što su krizmanici navijestili Božju Riječ,  predslavitelj misnog slavlja, obrazlažući svetopisamska čitanja, potaknuo je krizmanike ali i sve okupljene na razmišljanje o talentima – darovima koje posjedujemo kao i korištenju tih talenata za ostvarivanje plana koji Bog ima za svakoga od nas. Upravo smo svi pozvani, koristeći Božje darove, ostvarivati svoje poslanje u ovom vremenu i na ovim prostorima.

Pristupajući ovom svetom sakramentu, krizmanici slobodno biraju Isusa za svog učitelja, za svog pratitelja, prijatelja i nadasve spasitelja. Primanjem pečata dara Duha Svetoga preuzimaju odgovornost slijediti Isusa, biti Njegovi svjedoci, svojim životom svjedočiti i promicati Njegovu spasenjsku Istinu. Služiti Crkvi i Kristu nužno je povezano i sa služenjem društvu, služenjem bližnjemu.

Provincijal je onima koji osjećaju redovnički poziv ali se kolebaju, uputio Kristove riječi ohrabrenja:  „Ne boj se!“. Ne bojte se izazova, ne bojte se uputiti redovničkim, svećeničkim putem.

I krizmanicima, kao i svakom vjerniku, Krist upućuje te isti riječi. Životna zadaća često izgleda teška, ali ne treba se bojati. Duh Sveti uvijek je uz svakog od nas, Njega treba slušati, On nam uvijek govori što, kako i gdje činiti, On nas osposobljava da možemo djelovati. Neka nam Duh Sveti bude vođa, neka nam On sa svojim darovima bude snaga, naš kompas po kojem ćemo se uvijek usmjeravati, poručio je na kraju homilije provincijal.

Uz plamen svijeća upaljenih s uskrsne svijeće koja simbolizira Isusa Krista – vječno i neprolazno Svjetlo, krizmanici su obnovili svoja krsna obećanja i tako, svjesno i odgovorno, prihvatili ono što su kao djeca primili pristankom svojih roditelja, kumova i kršćanske zajednice.

 

Nakon tog čina, dok je župna zajednica u tišini i sabranosti molila za krizmanike,  provincijal je krizmanicima, koji su pristupali u pratnji svojih kumova, udijelio sakrament Svete Krizme. Krizmanici su se time na potpuniji i osobniji način uključili u Crkvu, potpunije se „ucijepili“ u otajstveno Kristovo Tijelo, na potpuniji način postali članovi Božjeg naroda koji su sposobni ali i obvezatni sudjelovati u poslanju Crkve i preuzeti u njoj službe i odgovornosti.

Misno slavlje nastavljeno je sveopćom molitvom koju su uputili novopotvrđenici, prinosom darova  te  Euharistijskom službom.

Na samom kraju zahvale je, u ime svih krizmanika, uputila Kristina Polić  i župnik fra Mario Radman koji je zahvalio, u prvom redu Trojedinom Bogu i nebeskoj Majci, mnogopoštovanom ocu provincijalu fra Marku kao i svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u uređenju i pripremanju ovog svečanog događaja. Fra Mario je posebno zahvalio i čestitao krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima i podsjetio krizmanike da prije svečanog obiteljskog objeda predvode molitvu zahvale i blagoslova jela.

Kao posebno iznenađenje krizmanici, njih petnaestak, svirajući i pjevajući, izveli su pjesmu „Rijeke žive vode“

 

U znak pažnje i ljubavi fra Mario je svim krizmanicima podijelio po jednu crvenu ružu. Prigodni poklon, knjiga „Youcat“,  neka im budu poticaj za rast u vjeri, ljubavi i nesebičnom davanju sebe za druge.

 

[embedsocial_album id=”746a28ddba426d64a465200e848d3c08c12df048″]

 

 

Povezani članci

Najnovije vijesti