NaslovnicaNovostiPrva Pričest

Prva Pričest

U nedjelja Dobrog Pastira, kad u evanđeoskom odlomku Isus svojim ovcama koje ga slijede obećava život vječni, čitava župna zajednici svečano je proslavila prvu svetu pričest pedeset dvoje djece. Djevojčice, njih 33 i 19 dječaka tijekom cijele godine, vođeni svojim župnikom fra Mariom Radmanom i katehetema Dragicom Šupe i Dankom Vidačak, pripravljali su se za ovaj poseban dan kad će po prvi put primiti Krista.

Prvopričesnici su ulazeći u crkvu u procesiji, sa svijećom u ruci, uz dječji zbor „Ljiljani“ pjevali: „Znajte da je Gospod Bog, on nas stvori, mi smo Njegovi, da, mi smo Njegov narod, ovce paše njegove! Uđite s hvalama na vrata Njegova, u dvore njegove s pjesmama“.

Na samom početku misnog slavlja, djeca su recitalom pokazala radost svojih duša koje su pripravne slijediti i u svoja srca primiti Dobrog Pastira Krista.

U ime svih roditelja mama Bernardica Ljutić uputila je pozdrav prvopričesnicima uz želju da uvijek ostanu vjerni prijateljstvu s Isusom, da spoznaju Njegovu milost u vremenu koje je ispred njih i oslone se na Njegovu snagu i zaštitu.

Fra Mario Radman, župnik i gvardijan koji je predvodio ovo misno slavlje, u svojoj homiliji obraćajući se djeci, razgovarajući s njima, jednostavnim ali jasnim riječima objasnio je značenje današnjeg evanđeoskog odlomka. Biti Božja ovčica, znači biti ponizna, jednostavna i ovisna duša koja ide za svojim Pastirom koji je nikad ne napušta.

Nedjelja Dobrog Pastira je i dan molitve za svećenička i redovnička zvanja jer Crkvi su potrebni svećenici koji će naviještati Božju riječ i slaviti euharistiju, koji će kao svjedoci Kristova evanđelja voditi kršćansku zajednicu putem vječnog života. Molitve za zvanja stvaraju ozračje da možda netko i od današnjih prvopričesnika jednog dana postane svećenik ili redovnica i zato smo svi pozvani na molitvu.

Današnji dan je i dan majki koje nas neprestano svojom toplinom i ljubavlju grle. Uzor svim majkama je naša sv. Majka  kojoj se utječemo i molimo Njezin blagoslov. A svibanj je Marijin mjesec kad molitvom krunice iskazujemo posebnu čast našoj nebeskoj Majci i zato je krunica poklon i poziv svakom prvopričesniku i njegovoj obitelji da svakodnevno mole, poručio je fra Mario na kraju svoje homilije.

Potom su prvopričesnici, uz upaljene svijeće, obnovili svoja krsna obećanja. Očekujući trenutak za koji su se dugo pripremali prinijeli su misne darove: hostije, kruh, vino, grožđe, svijeću, kalež, Bibliju, molitvenik i janješce i izrekli svoje molitve Gospodinu. Sklopljenih ručica i s radošću na licu, praćeni pjesmom i tihim molitvama vjernika, pristupali su stolu Kristovom i prvi put primili malu bijelu Hostiju – Krista koji se iz ljubavi predaje drugima.

Nakon svete pričesti, dragom Bogu i svima koji su im na bilo koji način pomogli da ova njihova radost bude potpuna, recitalom su uputili riječi zahvale, a na kraju i zapjevali pjesmu „Hvala mama, hvala tata“ te svakoj majci uručili bijelu ružu koju je za njih pripremio župnik.

Riječi zahvale dragom Bogu, roditeljima i djeci, kao i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli svečanom odvijanju ovog misnog slavlja, na kraju ovog misnog slavlja uputio je fra Mario Radman. Pozvao je prvopričesnike da prije svečanog obiteljskog objeda predvode molitvu zahvale i blagoslova jela te da budu ustrajni u ljubavi prema Kristu, da ljubeći i praštajući svima pokažu da su Kristove ponizne ovčice.

[embedsocial_album id=”4d01baab51ca3838593e912634297550e5086052″]

Povezani članci

Najnovije vijesti