NaslovnicaNovostiProslava blagdana Gospe Lurdske u Župi sv. Ante na Šubićevcu

Proslava blagdana Gospe Lurdske u Župi sv. Ante na Šubićevcu

I ove godine u Župi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu, u Šibeniku svečano smo proslavili blagdan ukazanja Blažene Djevice Marije malenoj Bernadett u Lurdu.
Za blagdan suzaštitnice naše župe pripravili smo se trodnevnicom tijekom koje smo u zajedništvu, predvođeni svojim pastirom, fra Mariom Radmanom, župnikom i gvardijanom, najljepšom Gospinom molitvom – krunicom uzdizali svoja srca Gospodinu vapeći za milost i pomoć na križevnom putu kojim hodi Kristova Crkva.
Svete mise tijekom ovih dana animirali su naizmjenično supružnici Amanda i Frane Šunjerga, Tomislav Hršak, dječji zbog „Ljiljani“ i Župni zbor sv. Ante.
Predsjedatelji misnih slavlja, tijekom duhovne priprave su bili: fra Božo Mandarić župnik u Lišanima i fra Mario Radman, svojim propovijedima uputili su jasne poruke okupljenim vjernicima. Fra Božo nam je posvijestio temeljno poslanje svakog vjernika – Bog nas po sakramentu krštenja poziva na proročku, kraljevsku, svećeničku službu. Svaki vjernik pozvan je biti prorok u svojoj obitelji, radnom mjestu, župi…
U današnje vrijeme kad je Kristova Crkva na udaru, kad se najviše udara na Blaženu Djevicu Mariju, na vodstvo Crkve, na Papu, potrebna je, više nego ikad, molitva. Jedino moleći jedni za druge, narod za svoje svećenike, a svećenici za svoj narod moguće je, u zajedništvu vjere, otvoreni Duhu Svetom ostvarivati Božji spasenjski plan, poručio je fra Božo.
Ništa manje direktan u svojoj propovijedi bio je i fra Mario ističući da su danas, u ovo teško vrijeme, Kristovoj Crkvi potrebne obnoviteljske snage, potrebno je da svi preuzmemo odgovornost poslanja i nastavimo Božje djelo ondje gdje nas Bog poziva i šalje. Da bismo doživjeli tu obnovu potrebna nam je snaga molitve i zajedništva. Potrebna je molitva vjernika za svećenike i svećenika za vjernika. Potrebna je ljubav svećenika prema vjernicima i vjernika prema svećenicima. Potrebno je obnovljeno povjerenje jednih prema drugima. Potrebna su otvorena ljudska srca i velikodušni ljudski životi koji se neće štedjeti u darivanju sebe drugima te življenju i svjedočenju vrijednosti kraljevstva Božjega. Da bismo to mogli, pozvani smo svi zajedno, baš kao što Isus poziva svoje učenike, izvesti na pučinu i baciti mreže. Pozvani smo biti ribari ljudi. Pozvani smo u Kristu prepoznati svoga vođu, učitelja i spasitelja i puni povjerenja krenuti za njim.
Na sam blagdan Gospe Lurdske, svečanu procesiju i euharistijsko slavlje predslavio je dr. sc. fra Šimun Bilokapić, profesor moralne teologije na KBF-u u Splitu u koncelebraciji s braćom svećenicima, fra Mariom Radmanom, fra Žarkom Maretićem, fra Nikolom Ćurčijom, fra Josipom Klarićem i đakonom, fra Markom Đerekom.
Probuditi usnule duše koje se prepuštaju samo slavlju i divljenju Blažene Djevice Marije, cilj je bio fra Šimuna. U svojoj propovijedi ukazao je na opasnosti i zamke koje prijete i u koje vjernici često upadaju promatrajući lik Blažene Djevice Marije. Jer nije dovoljno samo slaviti, diviti se, klanjati se i moliti Blaženu Djevicu Mariju već trebamo biti spremni promatrati njen život i učiti od Nje. Život naše nebeske Majke bio je pun neizvjesnosti, boli, muke ali život bez pridržajne vjere, ljubavi i nade i upravo tim krepostima nas poučava. Svojim životnim stavom i naizgled jednostavnim rečenicama upućuje nam jasne poruke življenja s Bogom i u Bogu, na koje smo svi pozvani.
Fra Šimunovo cjelovito razmatranje života Blažene Djevice Marije možete poslušati na snimci objavljenoj na youtube kanalu Župe i samostana sv. Ante Padovanskog:


Ovi dani priprave i proslave, sve izgovorene riječi zadužuju nas da se okupimo oko naših pastira i da se nesebično dajemo za vjeru, za ljubav, da činimo dobro bližnjemu jer tada ćemo širiti mir, tako potreban danas, a naše duše će u radosti titrati.
Dozvolimo da nas naša Majka vodi putem ljubavi, vjere i nade, putem koji vodi ka Svjetlu svijeta.

[embedsocial_album id=”d8f3fd108a3404350cac4286e8d70925ddf8d3ec”]

Kako je proslavljena trodnevnica pogledajte na sljedećoj poveznici:

TRODNEVNICA GOSPI LURDSKOJ

Povezani članci

Najnovije vijesti