Otvaranje sinodalnog hoda

Župna zajednica sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu započela je 17. listopada 2021. sinodalni hod, ispunjajući tako nalog biskupa Tomislava Rogića da sve župe Šibenske biskupije „skupa hode“, a na tom putu članovi naroda Božjega pozvani su pod vodstvom mjesnoga biskupa skupa moliti, razmišljati i raspravljati. Euharistijskim slavljem u 9.30 sati predsjedao je fra Šimun Markulin, a koncelebrirao je fra Mario Radman, župnik i gvardijan na Šubićevcu.
Sinodalni put za cijelu Crkvu započeo je 10. listopada 2021., tijekom misnog slavlja kojim je u Bazilici sv. Petra predsjedao papa Franjo. Tri dana poslije, 13. listopada, sinodalni hod otvoren je za Šibensku biskupiju, a u župnoj zajednici na Šubićevcu sedam dana nakon otvaranja u Vatikanu. Sudjelujući na sinodalnom hodu, vjernici sa Šubićevca žele nasljedovati Isusov primjer, kojega evanđelja često prikazuju na putu, kako hoda pored ljudi i sluša njihova pitanja i brige koje im se kriju u srcima. Pokazuje nam kako se Bog ne nalazi u urednim i lijepim mjestima, udaljen od stvarnosti, nego uvijek hoda pored nas. Isus nas poziva da se zapitamo što nam nebeski Otac želi poručiti u ovom vremenu, u kojem nas smjeru želi voditi. Slaviti sinodu zapravo znači hoditi Isusovim putem, i to pod vodstvom Duha Svetoga, a cilj je sinode bolje upoznati stvarnost u kojoj danas Crkva živi i izazove s kojima se suočava. Taj cilj oslikava se u želji prepoznati bolje znakove vremena i nalaziti u vjeri odgovore na njih, te vođeni Duhom Božjim obnoviti navjestiteljski zanos, radost služenja i odvažnost svjedočenja u Isusa Krista uskrsloga.
Fra Šimun je u homiliji izložio etape sinodalnog hoda, osvrnuvši se na događanja, susrete i procese koji će pratiti Crkvu na mjesnoj (osobito župnoj), kontinentalnoj i univerzalnoj razini u periodu od listopada 2021. do listopada 2023. godine. Zaželio je svim župljanima plodonosan hod u zajedništvu sa župnikom Radmanom, a pod vodstvom biskupa Rogića. U liturgijskom slavlju sudjelovao je mješoviti pjevački zbor, grupa čitača i ministrantska zajednica, a župnik će – prema smjernicama iz Biskupskog ordinarijata – animirati sve zajednice u župi, kako bi što kvalitetnije doprinijeli sinodalnom hodu na mjesnoj razini te ispravno odgovorili na smjernice Generalnog tajništva Biskupske sinode.