NaslovnicaNovostiNedjelja Muke Gospodnje

Nedjelja Muke Gospodnje

U župi sv. Ante Padovanskog svečano je proslavljena Nedjelja Muke Gospodnje ili Cvjetnica. U samostankom vrtu je obavljen obred maslinovih grančica odakle je krenula procesija prema crkvi sv. Ante uz pjesmu: ”Židovska su djeca, s granama maslina u ruci, došla u susret Gospodinu i klicala u sav glas: Hosana u visini!” Svetu misu je predvodio fra Mario Radman, župnik i gvardijan. Nakon liturgijskih čitanja uslijedila je pjevana Muka po Luki.
U svojoj propovijedi fra Mario nam je objasnio smisao današnjeg dana. Danas je poseban dan. Početak je Velikog tjedna, u kojem se tijekom osam dana slave najveće tajne kršćanstva: Isusova muka, smrt, pokop i uskrsnuće. Liturgijsko je slavlje obogaćeno dvostrukim sadržajem: ulaskom u procesiji s grančicama, cvijećem te pjevanom mukom na misi. Liturgijskim sadržajem Cvjetnice izražava se bit tzv. vazmenog misterija – kroz muku, smrt i poniženje Krist dolazi do života, pobjede i ulazi u svoju slavu.
Veliki ili sveti tjedan je sedmica prije Uskrsa, počinje nedjeljom Cvjetnicom, a završava Uskrsom. Bogoslužje je prožeto uspomenom na Isusovu muku. Svaki dan toga tjedna zove se veliki, a napose su posljednja tri dana (Veliki Četvrtak, Veliki petak, Velika subota) prožeta najvećim događajima Isusova života i njegovih djela za spasenje svijeta. To su muka, smrt i uskrsnuće.
Mali ispit savjesti. Opomena svima nama. Možemo li se u nečemu prepoznati? Zar vas čudi dvoličnost naroda kojemu je sebe darovao, a koji uzvikuje: Hosana! da bi nakon malo vremena vikao: Raspni ga! Da se podsjetimo što kaže Pismo. Pazite, braćo, da ne bi u koga od vas srce bilo opako, nevjerno, odmetnulo se od Boga živoga (Heb 3,7-14). Cvjetnica pokazuje, uz sve pozitivno, nekad, jučer i danas, čovjekovu prevrtljivost, nestalnost u odlukama. Čovjek koji ima svoja uvjerenja i svoj stil života koji promovira, a živi suprotno od toga, posebno kad se radi o vjerskim uvjerenjima, daje negativan primjer onima s kojima živi. Primjeri su, nažalost, među nama, u svakoj zajednici i župi.
Sablažnjuju nas oni koji kliču na Cvjetnicu, zanosno mašu rascvalim granama i viču: »Blagoslovljen koji dolaziš!« da bi nedugo zatim promijenili mišljenje i tražili Isusovu smrt. Ima li među kršćanima danas takvih? Prevrtljivaca je bilo u svakom vremenu i danas ih ima. Oduševljeni krštenjem, krizmom, prvom pričešću, dolaze u Crkvu, slave događaj s prijateljima i rodbinom da bi nakon svega zaboravili kome su obećali vjernost, dali zavjet da će, primjerom i riječima, graditi vjeru u svojoj djeci. Pismo nas opominje, stoji u Poslanici Hebrejima: »Hrabrite jedni druge dan za danom dok još odjekuje ono Danas da ne otvrdne tko od vas.«
Isus te čeka u nebu raširenih ruku koje su na križu zagrlile cijeli svijet. Očisti svoje srce i dušu, okiti ih djetinjim pouzdanjem zelenim grančicama i mirisnim cvjetovima da možeš dočekati svojega Spasitelja.
Na kraju mise vjernici su mogli uzeti grančice maslina ispred crkve kao i radove naše likovno kreativne radionice Uskrsne aranžmane. Sav novčani prilog ide za pomoć naše sugrađanke male Petre Kursan, koja boluje od rijetke bolesti Artrogripoze, za iduće 2 operacije je skupljen potrebni iznos, a za preostale zahvate i rehabilitaciju moli Vašu pomoć.
Povezani članci

Najnovije vijesti