NaslovnicaNovostiNedjelja Muke Gospodnje. Cvjetnica (2.4.2023.)

Nedjelja Muke Gospodnje. Cvjetnica (2.4.2023.)

Današnja nedjelja NEDJELJA MUKE GOSPODNJE ILI CVJETNICA uvodi nas u Veliki tjedan spomena Isusove smrti i uskrsnuća. Početak tih događaja bio je Isusov ulazak u Jeruzalem, gdje su ga obični ljudi dočekali kao svoga spasitelja a vjerski vođe i društvene vlasti ga odbacuju odnosno šalju u smrt na križu.

Zato današnje slavlje ima dva dijela: Svi smo se okupili u samostnaskom vrtu na mjestu gdje smo blagoslovili maslinove grančice. A nakon toga poput onih koji su Krista prihvatili i na vanjski način, procesijom, pokazali da ga priznajemo kao svoga Spasitelja. Maslinove i druge grančice nosimo svojim kućama da nas podsjećaju na proslavu Nedjelje Muke Gospodnje, na proslavu naše vjere u Krista.

U crkvi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu slušali smo biblijska čitanja i pjevali Muku Gospodnju po Mateju i slaviti euharistijsku službu, koju je predvodio gvardijan i župnikfra Mario Radman.

Mnogo puta smo čuli čitanje izvještaja o Spasiteljevoj Muci. Jesmo li ga više slušali srcem ili pameću? U svojoj je muci Krist dodirnuo najdublji ponor poniženja. Da li ga želimo slijediti na tom putu, ili odviše držimo do svoje veličine? Imamo li hrabrosti ići za Kristom na putu prema Kalvariji? Ili se ponašamo kao “neprijatelji Kristova križa”, kako kaže sv. Pavao?

Danas razmatramo i slušamo ono što je sv. Matej zabilježio u svom evanđelju. Neka to bude predmet našeg razmišljanja kroz ovaj Veliki ili Sveti tjedan.

 

Povezani članci

Najnovije vijesti