NaslovnicaNovostiIkona Kraljice Franjevačke obitelji u župi Sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu u...

Ikona Kraljice Franjevačke obitelji u župi Sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu u Šibeniku

Hodočasnička ikona Kraljice Franjevačke obitelji, nakon hodočašća po mjesnim bratstvima Franjevačkog svjetovnog reda Splitsko – dalmatinskog područnog bratstva, stigla je 4. studenog 2022. godine u Zadarsko – šibensko područno bratstvo Sv. Nikole Tavelića.
Članovi mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Sv. Ante Padovanskog sa Šubićevca, Frame, krizmanici, ministranti i župljani, predvođeni fra Mariom Radmanom, duhovnim asistentom, župnikom i gvardijanom upriličili su svečani doček Ikone koju je Neveni Jakelić, ministri mjesnog bratstva predao na štovanje Ante Labor, ministar Područnog bratstva Sv. Nikole Tavelića.
 
 
Svečanom procesijom s Ikonom, uz riječi pjesme Rajska Djevo Kraljice Hrvata, započeo je sedamnaest satni molitveni program pred Ikonom.
Prekrasnu Franjinu molitvu Pozdrav Blaženoj Djevici Mariji izgovorili smo svi zajedno, nakon čega su fra Mario i članovi Franjevačkog svjetovnog reda predmolili Krunicu sedam Marijinih radosti – Franjevačku krunicu. Kroz molitvu krunice uroniti u otajstvo Isusovog i Marijinog života najbolja je priprava za svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Mario.
Svojom homilijom fra Mario je želio svima nazočnima, ne samo objasniti značenje ikone, kako je nastala, što prikazuje i koji je cilj njenog hodočašća, nego nam prenijeti i neizmjernu Franjinu ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji, a Franjina ljubav uzor je i nadahnuće za sve njegove nasljedovatelje. Samo Pravilo Franjevačkog svjetovnog reda jasno nam pokazuje tu ljubav, ali nas i obvezuje:
„Franjo je neizrecivom ljubavlju ljubio Djevicu Mariju, poniznu Gospodinovu službenicu, spremnu na Gospodinovu riječ i svaki njegov poziv, i izabrao ju je za Zaštitnicu i Odvjetnicu svoje obitelji.
Franjevački svjetovnjaci neka je žarko ljube nasljedovanjem njezine bezuvjetne raspoloživosti te pouzdanom i sabranom molitvom.“
Kako bi što bolje upoznali našu Nebesku Majku, proniknuli u otajstvo Isusovog i Marijinog života, nakon svečanog euharistijskog slavlja i zajedničke molitve Litanija franjevačkih svetaca, nastavljeno je bdijenje pred Ikonom uz molitveni program. Tijekom noćnih sati izmjenjivali su se molitelji krunice, molio se cijeli ružarij, razmatrao se evanđeoski odlomak Marijinog života, molila se molitva Anđeo Gospodnji uz razmatranje, molila se Franjina molitva Blaženoj Djevici Mariji uz prigodni tekst…
Tijekom jutarnjih sati, nakon euharistijskog slavlja, koje je predslavio fra Mario nastavljen je molitveni program molitvom Franjevačke krunice i pobožnošću Marijinog križnog puta sve do dvanaest sati kad su se ponovo uz duhovnog asistenta okupili svi članovi Franjevačkog svjetovnog reda, Frame, ministranti i župljani kako bi, nakon zajedničke molitve srednjeg časa, svečano ispratili ikonu.
Kao što je ikona u procesiji došla u naše bratstvo tako je u procesiji, uz pjevanu molitvu Salve Regina i predana Stanku Bakuli, ministru mjesnog bratstva Sv. Frane gdje će ikona biti izložena na štovanje.
Ikona nastavlja svoj hodočasnički put, a kako bi nam ostala trajna uspomena milosnog trenutka boravka ikone u našoj župi pripremljena je replika ikone koju je fra Mario nakon ispraćaja blagoslovio.
 
 
Ikona Kraljice Franjevačke obitelji okupila nas je na bdijenje i zajedničku molitvu, imamo repliku ikone koja je našla svoje trajno mjesto u dvorani naših susreta, a je li Marija našla trajno prebivalište u našim srcima pitanje je koje svatko treba sebi postaviti.
Franjo nas je kao svoje sljedbenike, koji su odabrali hodati njegovim stopama zadužio da štujemo Blaženu Djevicu Mariju, ali ne samo da je štujemo pobožnim riječima nego da naše svakodnevne poslanje bude promatrati njen život, razmatrati o njemu, učiti iz Marijinog života, pohađati cjeloživotnu Marijinu školu ljubavi, a Marija će nas tada strpljivo osposobljavati da ju nasljedujemo u ljubavi, poniznosti, predanju u Očeve ruke, prihvaćanju volje Očeve.
Nasljedovanje Marije najizvrsniji je oblik štovanja Blažene Djevice Marije. Nasljedujmo je!
Povezani članci

Najnovije vijesti

Najava: Ispovijed

NAJAVA: Prodaja kolača

Doček sv. Nikole

Susret Frame Šubićevac