NaslovnicaNovostiHodočašće mladih u Međugorje (25.3.2023.).

Hodočašće mladih u Međugorje (25.3.2023.).

U subotu, 25. ožujka 2023. godine na svetkovinu Navještenja Gospodinova ili Blagovijesti u ranojutarnjim satima, brojni mladi u pratnji fra Lazara Perice, župnika Uznesenja BDM-Bilice i Gospe od Zdravlja-Dubrava te fra Maria Radmana, župnika i gvardijana Franjevačkog samostana i župe sv. Ante u Šibeniku na Šubićevcu, hodočastili su u Međugorje.
Nakon kratkog spavanja u autobusu uslijedila je pauza. Idealno vrijeme za ispijanje prve kave i prve fotografije. Molitvom radosnih otajstava krunice uspeli smo se na Podbrdo, na kojem smo imali vremena za osobnu molitvu.
Fra Mario, nam je ispričao kako se Majka Božja ukazala 24. lipnja 1981. godine vidiocima tj. šesteroj djeci. Ukazanja su se nastavila i sljedećih godina, a s povećanim brojem ukazanja Međugorje je postalo jedno od najposjećenijih marijanskih hodočasničkih odredišta u svijetu.
Međutim, u idućim godinama sve učestalija viđenja više nisu bila vezana samo uz Međugorje. Vidjelice i vidioci počeli su obilaziti po svijetu, a ukazanja su im se nastavila bez obzira gdje se nalazili.
Fra Lazar, nas je potaknuo na razmišljanje o grijesima koje učestalo ponavljamo, razlozima zašto to činimo, životnim ranama i bolima koji smo si sami zadali ili naši bližnji, odlučniji katolički stav svakodnevnom životu te na potaknuo na ispovijedanje vlastitih grijeha.
Uslijedila je ukusna okrepa u obližnjim restoranima. Popodne smo imali priliku poslušati životno svjedočanstvo Gorana Ćurkovića, koji je prošao nevjerojatan životni put. U ranoj dobi je ostao bez majke, njegov otac se ubrzo ponovno oženio. U ranoj mladosti zapao je u okove droge te se zavadio s obitelji. Posjećivao je razne ustanove za liječenje. Često iz njih i bježao, jednom čak i u noćni izlazak. Nekoliko puta je pokušao samoubojstvo, ali bezuspješno. Tijekom boravka u rodnom gradu, prišla mu je jedna gospođa, pomogla napraviti dokumente te kupuje kartu za Međugorje. Iako nije tako planirao, taj događaj mu mijenja život iz temelja. Izašao je iz okova droge, pronašao posao te suprugu. Danas je sretno oženjen otac petero djece.
Slobodno vremena smo mogli iskoristiti za molitvu, ispovijed, šetnju, kupovinu, razgledavanje, upoznavanje s drugim mladim.
U crkvi sv. Jakova smo sudjelovali na večernjoj Svetoj Misi koju je predvodio apostolski nuncij, a koncelebrirali su brojni svećenici među kojima fra Lazar i fra Mario.
Međugorje je i danas zadržalo svoj prvotni šarm, u kojem brojni hodočasnici nalaze mir u vjeri te uz dobru volju i osmjeh navještaju Evanđelje cijelom svijetu, a Gospa nam danas poručuje „Draga djeco! Neka vam ovo vrijeme bude vrijeme molitve”. (Gospina poruka, 25.3.2023.)
Foto i tekst:
Ivana Radan, sudionica hodočašća
 
 
Povezani članci

Najnovije vijesti