NaslovnicaNovostiDan posvećenog života - Svijećnica

Dan posvećenog života – Svijećnica

U Franjevačkom samostanu i župi sv. Ante Padovanskog u Šibeniku u četvrtak, 2. veljače 2023. svečano je obilježen blagdan Prikazanja Gospodinovog u hramu ili Svijećnica, spomen na dolazak Svete obitelji u hram.
 
Svetu misu je predvodio fra Mario Radman, gvardijan i župnik, uz koncelebraciju svećenika fra Nikole Ćurčije i fra Duje Bobana. Župni zbor ”Sv. Ante” je animirao liturgijsko pjevanje, a ministranti svojim služenjem obogatili samo euharistijsko slavlje.
Fra Mario je naglasio da se tim blagdanom prisjećamo događaja iz Isusova djetinjstva kada su, prema Mojsijevu zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u jeruzalemski hram, da ga kao prvorođenca prikažu i posvete Gospodinu. Preko Mojsija Bog je Izraelcima propisao da četrdeseti dan nakon poroda svećenici u hramu moraju blagosloviti rodilju. Roditelji su zauzvrat prinosili janje mlađe od godinu dana ili mladu golubicu.
 
Evanđelist sveti Luka kao žrtvu spominje par grlica. Isusovo prikazanje u hramu prorekao je u Starom zavjetu prorok Malahija: „I doći će iznenada u Hram svoj Gospod kojega vi tražite i anđeo Saveza koga žudite.“ (Mal 3, 1) Nitko nije slutio da će to sjajno proročanstvo biti ispunjeno tako skromno. U hramu se zatekao starac Šimun, koji je Isusa uzeo u ruke, prepoznao ga kao Mesiju i rekao: „Sad možeš, Gospodine, otpustiti slugu svojega da, prema riječi tvojoj, ide u miru, jer mi oči vidješe spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda, svjetlo da rasvijetli pogane i slavu naroda tvoga Izraela.“ „TEBI ĆE SAMOJ MAČ PROBOSTI DUŠU“ Mariji je prorekao da će mnogo patiti: „Tebi će samoj mač probosti dušu.“ Proročica Ana također je bila u hramu, gdje je noću i danju služila Bogu postom i molitvom. Počela je hvaliti Boga i govoriti o Djetetu svima koji su očekivali otkupljenje Jeruzalema.
Na današnji blagdan u crkvama se blagoslivljaju svijeće koje će se upotrebljavati u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama.
Prikazanja Gospodinova u hramu spominjemo se u četvrtom otajstvu radosne krunice, a posvećene su mu mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva.
 
Nakon svete mise uslijedilo je cjelonoćno klanjanje koje imamo svakog prvog četvrtka u mjesecu za duhovna zvanja.
Povezani članci

Najnovije vijesti