NaslovnicaNovostiDan mučenika Provincije

Dan mučenika Provincije

U Franjevačkom samostanu i samostanskoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu je u nedjelju, 24. rujna 2023. obilježen „Dan mučenika Provincije“.
Sveto misno slavlje za mučenike redovnike Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, predvodio je gvardijan i župnik Mario Radman, a homiliju je izrekao fra Šimun Markulin, definitor i župnik na Meterizama. Na početku svete mise fra Žarko Maretić, župnik u Crnici je pročitao imena njih 44 franjevaca koja su mučki ubijena.
Dakako, jasno je i posve nedvojbeno da su fratri podnijeli mučeništvo zbog komunističkog nasilja u to vrijeme po nalogu samog partijskog vrha – i to samo zato što su bili katolički svećenici.
Spomen mučenika se obilježava svake godine 24. rujna, na dan kada su ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Ovoga dana prisjećamo se mučeničke smrti četrdeset i četvorice redovnika koji su, od 1942. do 1948., ubijeni za «križ časni i slobodu zlatnu, samo zato što su bili Hrvati i kršćani, odnosno katolički svećenici. To mučeništvo, koje se dogodio za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, užasan je zločin protiv vjere i čovječnosti, za koje još nitko nije odgovarao.
Svi su oni, kao i drugi hrvatski mučenici, svećenici i redovnici, podnijeli muku i smrt, kao i Isus Krist na križu, iz ljubavi prema nama, da bismo mi živjeli u slobodi Lijepe naše.
 
Povezani članci

Najnovije vijesti

Najava: Ispovijed

NAJAVA: Prodaja kolača

Doček sv. Nikole

Susret Frame Šubićevac