NaslovnicaNovosti40. obljetnica ustanovljenja Župe sv. Ante, Šubićevac

40. obljetnica ustanovljenja Župe sv. Ante, Šubićevac

Svečanim misnim slavljem koje je u subotu, 30. studenog 2018. godine predslavio otac biskup mons. Tomislav Rogić proslavljena je u Župi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu, u Šibeniku 40. obljetnica postojanja župe. U koncelebraciji su bili fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja, fra Mario Radman, župnik i gvardijan, fra Marko Đerek, đakon na župi, nekadašnji župnici fra Mate Gverić, fra Josip Gotovac i fra Josip Repeša koji su dio svog života utkali u ovu župu, kao i braća svećenici iz samostana. Pjevanje tijekom misnog slavlja predvodile su Tina Banovac, za orguljama i voditeljica župnog zbora Sv. Ante i Nikolina Gović, voditeljica dječje zbora „Ljiljani“.

Nakon ulazne procesije fra Mario je pozdravio oca biskupa, provincijala i braću svećenike, zahvalio im što su se odazvali pozivu da s vjernicima, svečanim misnim slavljem, u zajedništvu i bratskoj ljubavi obilježe 40. obljetnicu osnivanja župe. Pozdrav je uputio i svim vjernicima koji ustrajno, od samih početaka, koji za ovu župu nisu bili laki, slijede put na koji nas sve poziva Gospodin. U ime cijele župne zajednice, ovogodišnja prvopričesnica, u znak dobrodošlice, ocu biskupu je uručila cvijeće.

Ova proslava obilježavanja dana osnivanja župe prilika je da razmislimo što nam znači naša župna zajednica, što nam znači naša crkva Sv. Ante. Ona nam otvara uho za Božji glas, a navještena Božja Riječ poziva nas na razmišljanje jer je upućena svakome od nas. Bog nas čeka u svom Hramu da se susretne s nama, da bude prisutan u našem životu. A mi, želimo li biti Božji, Kristovi, želimo li biti kršćani trebamo prihvatiti riječi sv. Pavla upućene Korinćanima i shvatiti jednu dublju stvarnost, da crkva nije samo građevina, da Crkva nije samo okupljena zajednica, nego i svatko od nas pozvan je biti Božji Hram. A po sv. pričesti i euharistiji Bog ulazi u hram naše duše, zapravo od naše duše čini svoje prebivalište, svoj Hram. Bog želi po svojoj milosti, po svome Duhu boraviti u svakom čovjeku koji vjeruje, koji Boga traži i otvara mu svoje srce, a to znači svoj život.

Najsavršenije mjesto susreta Boga i čovjeka je Isus, pravi Bog i pravi čovjek, vječna spona Boga i čovjeka. On je postao Put Istine koja vodi u Život vječni. Vjerujući u Isusa Krista postajemo sinovi uskrsnuća, postajemo djeca Božja, a to sinovstvo hrani se i raste u kući Božjoj, u crkvi, u župnoj zajednici, u slavlju sv. sakramenata, u svakom svetom djelu koje smo, bilo kao pojedinac ili kao zajednica Kristovih vjernika učinili Bogu na slavu iz ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku. Upravo zato nam trebaju župne crkve jer one su centralno mjesto susreta i izvor nadahnuća za naše živote. Bog želi biti prisutan među nama, u svojoj kući, Hramu molitve, u našim obiteljima od kojih upravo u župnoj zajednici čini jednu veću župnu obitelj svih vjerničkih obitelji i onda stvara preduvjet da u Hramu, svaki od nas raste u vjeri, raste u poznavanju Boga i predanju vlastiti životnih putova Božjim namislima spasenja. Nakon ovih riječi koje je izrekao otac biskup u svojoj homili uputio je poziv hrvatskim obiteljima,  da svakodnevnom molitvom i nedjeljnom euharistijom, nastave ustrajni hod za Isusom Kristom.

Okupljenim vjernicima obratio se i fra Joško Kodžoman, provincijal koji je izrazio svoje zadovoljstvo sudjelovanja na ovoj proslavi te podsjetio na put kojim je ova župna zajednica prošla od svog osnivanja do danas, put koji nije bio lak ali put kojim su  vjernici, vođeni svojim predanim pastirima, morali proći da bi danas mogli u ovom prekrasnom crkvenom zdanju slaviti Gospodina. Spomenuo se i svećenika koji su vjernicima ove župe vjerno služili, a koji su danas, vjerujemo, u Očevom zagrljaju.

Fra Mario je još jednom zahvalio braći svećenicima, vjernicima i svima onima koji su, na bilo koji način, pomogli u organizaciji ove proslave te je uručio i prigodni poklon ocu biskupu, provincijalu i nekadašnjim župnicima te je sve okupljene pozvao na nastavak bratskog druženja uz bogato pripremljenu trpezu.

 

 

https://www.facebook.com/pg/Samostan-i-%C5%BDupa-sv-Ante-Padovanskog-%C5%A0ibenik-560202880979737/photos/?tab=album&album_id=792103104456379&__tn__=-UC-R

Povezani članci

Najnovije vijesti