27.11.2022. Duhovna obnova – Svjedočanstvo: Veseljko Kralj

U župi sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu na prvu nedjelju došašća započela je duhovna obnova. Životno svjedočanstvo je imao Veseljko Kralj, kojeg nitko nije ostavilo ravnodušnim.
Veseljko Kralj angažirani je katolički laik, suprug žene Kristine s kojom ima sedmero djece i voditelj bratstva „Muževi katolici‟. Kao i kod većine obraćenika, i njegov bi se život mogao podijeliti na dva razdoblja, „bez Krista” i „s Kristom”, kojeg je počeo upoznavati tek nakon životne tragedije koja ga je usmjerila u jednom sasvim novom i neočekivanom smjeru, ali smjeru prepunom milosti i blagoslova. U izdanju Naklade „Crisinus‟ izdano je knjigu pod nazivom „Ispovijest bijednog grješnika‟, koja predstavlja snažno i iskreno svjedočanstvo u kojem se autor, kojeg su mnogi upoznali i kroz dokumentarac iz 2016. godine „Laž ili zatvor‟, ogoljuje do kraja.
U knjizi opisuje svoje životno svjedočanstvo i životnu tragediju nakon koje u njegovu životu više ništa nije bilo isto. kao novo stvorenje, svoje životno svjedočanstvo, potpuno ogolivši svoj život, u želji da svima prikaže kako On uistinu sve okreće na dobro onima koji Ga ljube i koliko je On uvijek blizu svakome, čak i jednom jadnom, bijednom grješniku.
Knjiga „Ispovijest bijednog grješnika” snažno je i iskreno svjedočanstvo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, nego će ga potaknuti da svoj pogled još više usmjeri na Gospodina i na nebeske stvarnosti.
Pater Zvonko Vlah, S. J., koji je napisao predgovor knjige, rekao je o njoj sljedeće: „Autor ove knjige je na vrlo realističan način, prisjećajući se načina života u svome djetinjstvu i odrastanju, povezao prošlost sa sadašnjošću, a za budućnost. Ono što bih izdvojio kao posebnost ove knjige jest nesvakidašnja iskrenost i istinoljubivost samog autora pa i onda kad je ta istinoljubivost jako neugodna.”
Knjiga je ostavila sličan utisak na četvoricu Veseljkove braće u Kristu, koji su o njoj, između ostalog, rekli sljedeće:
„Ovo je neobična knjiga. Autor se u podužoj seriji krivih izbora pred čitateljima razgolićuje do kraja. Na taj način želi poručiti drugim bijednim grješnicima da i za njih Bog ima milost praštanja i novi život. Stoga vjerujemo da će mnogi biti zahvalni autoru na ovoj ispovijesti koju je trebalo napisati.‟ Dražen i Kristina Bušić, voditelji udruge „Snaga za život”
„Veseljko je upoznao Gospodina u osobnoj patnji. Shvatio je da je ljubljeno Božje dijete, da svoga Boga može zvati Tatom i s potpunim povjerenjem u novootkrivenu tajnu krenuo u avanturu života… Iznimno poticajno štivo u kojem se može prepoznati gotovo svatko od nas.‟ Krešimir Zemljić, brat u Kristu
„Često puta ne primjećujemo male znakove kojima nas Bog podsjeća koliko nas voli, pa kad nas grijeh udalji od Njega, onda On zbog toga dopušta šok terapiju koju ne možemo ne primijetiti kako bi nas vratio sebi. Iz životnih situacija koje su svjedočki opisane, ne možemo ne zaključiti da je naš Bog više od apsolutne ljubavi.” Zlatko Gregov, suradnik na Zaručničkim tečajevima
 
 

 
 
„Veseljko kroz svoju životnu ispovijest iznesenu u ovoj knjizi svjedoči da Bog postoji, da je On posvemašnji Gospodar svega i da je Ljubav… A tebe, čitatelju, potičem da se usudiš zaroniti u dubinu Veseljkove duše i sigurno ćeš Ga otkriti!” Zvonko Franc, dipl. teolog
Imao sam puno uspona i padova u životu, teških situacija koje su bile traumatične, ali uz pomoć vjere i obitelji digao sam se i krenuo dalje te se uvjerio u ono izreku: Istina oslobađa – rekao nam je Veseljko za kraj