Obred preminuća i proslava sv. Franje

Ponizni siromašak iz Asiza svojom jednostavnošću i danas dotiče srca mnogih širom svijeta. Upoznavati Franjin pogled na svijet uvodi u Kristovu ljubav. Upravo kroz tri dana trodnevnice, predslavitelji Euharistijskih slavlja fra Žarko Maretić, fra Mario Radman i fra Ante Bešlić u svojim propovijedima potaknuli su na dublje promišljanje i upoznavanje ovog sveca koji je na naizvrsniji način ljubio Boga, brata čovjeka i sve stvoreno.
Trećega dana trodnevnice, uoči same svetkovine svetog Franje svečano Euharistijsko slavlje predslavio je fra Ante Bešlić, nekad đakon na Šubićevcu a danas župnik župe sv. Jeronima na Meterizima, a u koncelebraciji su bila braća franjevci iz samostana i samostanskog okružja.

U svojoj propovijedi fra Ante, želeći istaknuti Franjinu brigu za svoju braću ističe Franjih strah da njegova braća, zbog onog što posjeduju, ne izgube odnos s Bogom, blizinu s Božjom ljubavlju. U povijesti čovječanstva samo je jedan dar bio savršen, a to je dar kojim Otac daruje svoga Sina jedinorođenca. Otac je prinio svoga Sina kao žrtvu, ali ne paljenicu, nego žrtvu raspetu na križu, raspetu za sve nas i za otkupljenje naših grijeha. To je ljubav za koju ćemo reći da ju je nasljedovati nemoguće. Možda je nemoguće, ali to je ljubav koja svijetli u najmračnijoj noći, to je ljubav koja pokazuje put. Pitanje je želimo li ga vidjeti. Možemo li ljubiti savršeno kao što je Bog ljubio nas? To je pitanje koje propovjednik postavlja svima nama.

Propovijed se može poslušati na youtube kanalu župe:

Obredom preminuća Serafskog oca Franje njegovi sljedbenici, pripadnici velike Franjevačke obitelji prisjećaju se večeri prelaska sv. Franje s ovoga svijeta u krilo Očevo. I u našoj župi, trećeg dana trodnevnice, nakon Euharistijskog slavlja članovi Franjevačkog svjetovnog reda, framaši i svi vjernici, predvođeni svojim duhovnim pastirima, obnovili su trenutke Franjinog radosnog opraštanja od ovoga svijeta. Te trenutke Sveti Bonaventura ovako opisuje: „Kad se napokon približio čas njegova preminuća, dao je k sebi pozvati svu braću koja su se ondje našla. S obzirom na svoju smrt hrabrio ih je utješnim riječima i očinski poticao na ljubav Božju. Govorio im je o strpljivosti, siromaštvu i vjernosti prema Rimskoj Crkvi, a svim je ostalim uredbama pretpostavio sveto Evanđelje.

Dok su sva braća naokolo sjedila, nad njima je u obliku križa ispružio prekrižene ruke, jer je taj znak uvijek volio, te je svu, i nazočnu i odsutnu braću blagoslovio snagom i imenom Propetoga. Osim toga je dodao: „Ostanite mi zdravo, svi moji sinovi, u strahu se bliži kušnja i nevolja, sretnih li onih koji će ustrajati u onome što su započeli. Žurim se Bogu čijoj vas milosti preporučujem.“
Kad je Bogu nadasve dragi čovjek dovršio te očinske opomene, naredio je da mu se donese evanđelistar i da se čita Evanđelje po Ivanu o muci i smrti Gospodinovoj koje počinje riječima: Bijaše pred blagdan Pashe.., a zatim je blaženi Franjo sam, kako je mogao, zapjevao ovaj psalam: Iz svega glasa vapijem Gospodinu, iz svega glasa Gospodina zaklinjem… i otpjevao ga do kraja: Kad su se konačno na njemu ispunile sve tajne i kad se njegova duša lišila tijela i utonula u ponor ljubavi Božje, blaženi je čovjek usnuo u Gospodinu.“

Nakon Obreda, svećenici i vjernici pristupali su relikvijama sv. Franje kako bi ovom svecu izrazi svoje štovanje, a nakon toga su, u franjevačkom duhu, u bratskom zajedništvu nastavili druženje uz bogatu trpezu.

U istom ozračju kao i proteklih dana, u zajedništvu, povezani ljubavlju prema Gospodinu, proslavili smo i samu svetkovinu sv. Franje svečanim Euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Mario Radman, a Zbor sv. Ante uzveličao euharistijsko slavlje.
Združeni u molitvi s čitavom Kristovom Crkvom zahvaljivali smo i slavili Gospodina, moleći za milost kako bi poput našeg Oca Franje vjerno opsluživali Kristovo Evanđelje u poslušnosti, ne navezanosti i čistoći.