1. nedjelja došašća – Primanje novih ministranata

Na prvu nedjelju došašća, kad započinjemo neposrednu pripravu za Božić, u Župi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu u Šibeniku proslavljeno je svečano uvođenje trideset djevojčica i dječaka u službu poslužitelja Oltara. Za ovu važnu službu, tijekom proteklih mjeseci, dječica su se pripremala kako bi pred cijelom župnom zajednicom izrekli svoj „da“ Gospodinu.

Svečanom procesijom u kojoj su sudjelovali budući ministranti, koji su u rukama imali svoje ministrantske haljine, predvođeni starijim ministrantima i našim duhovnim pastirima, fra Mariom Radmanom, župnikom i gvardijanom i fra Markom Đerekom, đakonom, započelo je ovo nedjeljno misno slavlje.

Nakon župnikove molitve i  paljenja  prve adventske svijeće, Svijeće proroka i Svijeće nade poimenično su prozvani svi budući ministranti te su izrazili svoju spremnost preuzeti ovu službu. Obećali su da će se truditi svojim  ponašanjem, pobožnošću i revnošću biti i drugima poticaj da poštuju dan Gospodnji i da će biti na čast i ponos svojoj vjerničkoj zajednici. Fra Mario je blagoslovio haljine i djeca su ih obukla i nastavljeno je misno slavlje.

Današnje misno slavlje obilježeno je početkom – početkom došašća, početkom  ministrantskog služenja ali i početkom propovijedanja našeg đakona fra Marka koji je u svojoj prvoj propovijedi želio skrenuti pažnju na potrebu priprave. Prvom nedjeljom došašća počinje nova liturgijska godina tijekom koje Crkva proživljava otajstvo Kristova utjelovljenja, muke, smrti i Uskrsnuća, a ti veliki događaji imaju svoju pripravu. Upravo je došašće  priprava za Božić. Na žalost, mnogi ne shvaćaju pravo značenje te priprave pa odlutaju od onog bitnog, više se bave što će pojesti i popiti, kako će izgledati blagdanski stol, kako će okititi svoje domove, gradove… U svom tom blještavilu nema mjesta za Boga, nema mjesta za Isusa. A istinski i pravi advent je priprema za pravi Božić – istinsko rađanje djeteta Isusa u našim srcima. Potrebno je osluškivati Isusov poziv i bdjeti svakodnevno kako ne bi upali u zamke koje nudi ovaj svijet, potrebno je odlučiti izabrati put budnosti, kako bismo budni, u duhovnoj radosti i miru istinski proslavili ovaj Božić, završio je svoju propovijed fra Marko.

Da bi cijeloj župnoj zajednici predstavili predmete kojima će se u svojoj službi koristiti ministranti su na Oltar prinijeli prinosne darove – bibliju, svijećnjak i svijeću, kanionik, lađicu s tamjanom, zvonce, vrčiće, kalež …

Misno slavlje animirali su župni zbor Sv. Ante i dječji zbor „Ljiljani“ uz vodstvo Tine Banovac za orguljama i Nikoline Gović.

Po završetku misnog slavlja, fra Mario je čestitao ministrantima i pozvao ih, nakon zajedničkog fotografiranja, na zajedničko druženje s roditeljima u prostorijama župe, a sve vjernike na sudjelovanje u akciji župnog Caritasa. Sva sredstva prikupljena prodajom adventskih vijenaca koje su izradili članovi Caritasa i djeca kreativno – dramske radionice i njihove voditeljice biti će podijeljena potrebitima naše župe.

 

https://www.facebook.com/pg/Samostan-i-%C5%BDupa-sv-Ante-Padovanskog-%C5%A0ibenik-560202880979737/photos/?tab=album&album_id=792884184378271&__xts__%5B0%5D=68.ARCJLlyVn5puD9rfEzt6MGc8xOuFnxhqL2mUGgfhHxpI3IMa11RtPupTUigXG61X2lOn0PzOtyBV9xe1Yg2fB2h5VxhYsjrtiYMTUahcyvkT0QscKSNTBY26h7_fXeTCY1SXUeS8nBlUYtMGSPgj7s620buSkkmnGvnddPF6s8JNa9QR3VKTEcvREXI4pQdBnNH1yyZmun0E0eQyqSOsuaXab5VKsAIuohZoYbjWyP5SBb5NM5vODiGAdkgmCWogH5bhrZhpnIzb9IKUBy7IekyJE0MMvVWQlLZ8YWFFLekk7yTPiuiO1O5VZXooua9g6NObTcEGZ7ulQH3FVvUNp7qm8I8dVYqKeMWSaouRD-DRXvRiGF1l8HkxrGAgLJcEzeBK9FeKMWsb78SvGLXn1Uoqks49xN_65OPR2C6w4WPT4bxM98AOhtcbMvfDycbAzyr2F2yJcWBhwhAQbA&__tn__=-UC-R